Kultúra

7 milliárdot forinttal támogatja az állam a Televíziós Film Mecenatúrát

tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock
tévé tv távkapcsoló. fotó: thinkstock

Decemberben írtunk róla, hogy megszavazták a tévéfilmek és sorozatok támogatására elkülönített pénzalapot, a Televíziós Film Mecenatúrát, melynek célja elsősorban a magyar történelmi produkciók megerősítése.

„A mecenatúrát a filmkollégium elnöke képviselheti, akit a médiatanács elnöke jelöl ki öt évre, míg tagjait miniszterek delegálják elismert szakemberek közül. Médiatanácsi tag egyaránt lehet a testület elnöke vagy tagja is. Az elnök az államtitkári illetmény 75 százalékára, míg a tagok annak 65 százalékára jogosultak” – írta akkor az MTI az új filmes alapról.

A hvg.hu most arról számolt be, hogy költségvetési bizottsági indítványként nemrég felkerült a parlament honlapjára a törvénytervezet, amely 2019-re összesen 7 milliárd forintot biztosítana a Mecenatúrának a központi költségvetésből.

A 7 milliárdból mindössze 130 millió forint lenne személyi kiadás (vagyis az öttagú Filmkollégium, a háromtagú Felügyelő Bizottság és az egyes bíráló bizottságok tagjainak fizetése), 25 millió menne el a járulékokra, 245 millió dologi kiadásokra (bérleti díj, szolgáltatási kiadások, propaganda, reklám stb.), 100 millió forint különböző beruházásokra, tárgyi eszközök beszerzésére, a filmalkotások támogatására pedig összesen 6,5 milliárdot oszthatnának szét.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik