Kultúra

Megszavazták a történelmi tévéfilmeket támogató alapot

Az MTI írta meg, hogy 132 igen és egy nem szavazattal megszavazták a tévéfilmek és sorozatok támogatására elkülönített pénzalapot. Ez az a mecenatúra, ami elsősorban a magyar történelmi produkciókat hivatott megerősíteni, bár az MTI ezt a kiegészítést nem említi.

A Televíziós Film Mecenatúra bevétele önkéntes befizetésekből, illetve az állam költségvetéséből tevődik össze, de a médiatanács dönthet úgy is, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap forrásaiból csoportosít át összegeket az pénzalapba.

Az elfogadott mecenatúra teljesen független Andy Vajnától, akit az Index kérdezett nemrég a történelmi filmek jelentőségéről.

Az újságoktól kaptuk a pressure-t, hogy miért nincsenek történelmi filmek. Ennek egy oka van, hogy a magyar producereket nem érdekli, nem adtak és nem adnak be olyan anyagot, ami a magyar történelemmel foglalkozik, csak néhányat. Inkább a mai mindennapi drámák, vígjátékok érdeklik őket.

Mi egy támogató szervezet vagyunk, mi abból tudunk választani, ami bejön. Megnézzük abból mi a legjobb, minek van a legnagyobb potentialja, a film bemutatásáig pedig minden szakmai segítséget megadunk az alkotóknak, hogy az ötletből sikeres film legyen. Ha nem jön be Mátyás királyról filmötlet, akkor nem tudunk Mátyás király filmet támogatni.

Az új szervezetet az öttagú öttagú Televíziós Filmkollégium igazgatja majd. Továbbá idetesszük a teljes az MTI részletesebb leírását működésről: „A mecenatúrát a filmkollégium elnöke képviselheti, akit a médiatanács elnöke jelöl ki öt évre, míg tagjait miniszterek delegálják elismert szakemberek közül. Médiatanácsi tag egyaránt lehet a testület elnöke vagy tagja is. Az elnök az államtitkári illetmény 75 százalékára, míg a tagok annak 65 százalékára jogosultak. A filmkollégium, amelynek szervezeti és szakmai ellenőrzését háromtagú felügyelőbizottság látja el, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) önálló szervezeti egységeként működik a jövőben. A felügyelőbizottság elnökét a médiatanács elnöke jelöli ki, a tagjait delegáló miniszterek körét a kormány rendeletben határozza meg. A mecenatúra költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá az NMHH, valamint a médiatanács költségvetésének mellékleteként. Jövő évi büdzséjükről a Ház külön törvényben határoz majd. A program pályázatokon keresztül támogathat filmalkotásokat. A támogatott filmek nem mutathatók be mozikban. Nem támogathatók azok az alkotások, amelyekhez a Magyar Nemzeti Filmalap nyújtott forrást, de azok sem, amelyek támogatását a kormány rendelete kizárja.”

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik