Kultúra

Maga az áldozat rendezhette meg az Empire színésze elleni támadást

Új bizonyítékok kerültek elő, melyek arra utalnak, hogy Jussie Smollett megrendezhette az egészet.

Amint arról pár hete beszámoltunk, két férfi megtámadta, és rasszista-homofób szidalmakat ordítva bántalmazta Jussie Smollettet, az Empire című sorozat színészét. Az afroamerikai férfi, aki a sorozatban egy meleg karaktert alakít, és a való életben is az LMBTQ-közösség aktivistája, azt állítja, hogy bőrszíne és orientációja miatt érte a támadás, melyben Donald Trump választási jelszavával, a „Make Amerika Great Again”-nel – fenyegették, hipóval öntötték le, megütötték, és egy kötelet dobtak a nyakába.

„Meghalsz, köcsög” – megverték és vegyszerrel öntötték le, az Empire színésze mégis a szeretetről beszél
Jussie Smollett először állt színpadra, mióta megtámadták és brutálisan bántalmazták. Mi mindent lehet még tudni az esetről?

A színész a napokban interjút is adott a témában, dühösen követelve, hogy ne emlegessék állítólagosként az őt ért támadást, ám már akkor is sokan tartották minimum megkérdőjelezhetőnek a színész sztorijának hitelességét. A CNN rendőrségi forrásai egyenesen úgy tartják, Smollett maga rendezhette meg a támadást. A lap úgy tudja, a színész 3500 dollárnyi összeggel lefizette a két férfit, hogy támadják meg, amit ő ügyvédjén keresztül tagad.

A két feltételezett támadót, Olabinjo és Abimbola Osundairót, akik testvérek, és Smollett eredeti beszámolójával szemben nem fehérek, hanem nigériai származásúak, valamint akik mindketten ismerték a színészt korábbról – egyikük az Empire-ban is szerepelt – múlt hét szerdán fogták el, ám végül vádemelés nélkül távozhattak pénteken, miután a chicagói rendőrség új bizonyítékokra bukkant. A két férfi együttműködik a bűnüldöző szervekkel, ahogy Smollett is. A színész a támadás után sok kollégától kapott támogató üzeneteket, a közösségi oldalakon is rengetegen fejezték ki támogatásukat, ám a kezdeti légkör lassan megváltozott, és ma már egyre többen kételkednek a színész igazában. Smollett az ABC Good Morning America című műsorának adott interjújában arról beszélt, mennyire frusztrálja, hogy nem hisznek neki.

Azóta Jussie Smollett ügyvédei közleményt is adtak ki, mely szerint a két kikérdezett férfi egyike a színész személyi edzője volt, és teljesen lehetetlen elhinni, hogy ez az ember bármilyen szerepet is vállalhatott a Jussie elleni támadásban, ahogy az is, hogy megvádolta a színész bűnrészességgel.

Gyűlölet-báncselekmény áldozataként, aki együttműködött a rendőrséggel a nyomozás során, Jussie Smollett dühös és elkeseredett a nemrég nyilvánosságra került beszámolók miatt, melyek szerint Jussie ismerte a támadókat.

– áll a közleményben, mely kiemeli, hogy a vádak, miszerint a színész rendezte meg a támadást, csak még inkább áldozattá tették, és távolabb nem is állhatnának a valóságtól.

Mindenesetre a rendőrség most Smollett érintettségét vizsgálja

Miután beszéltünk a korábbi gyanúsítottakkal, a nyomozók Jussie Smollett ügyvédeihez fordultak, jelezve, hogy szeretnénk ismét beszélni vele. Megerősíthetjük, hogy az információ, amit a korábban kikérdezett egyénektől kaptunk, valóban megváltoztatta a nyomozás ívét.

– mondta a chicagói rendőrség szóvivője, Anthony Guglielmi a New York Timesnak.

Az ügy nyomán felröppentek pletykák, miszerint Smollett karakterét, Jamalt kiírnák az Empire-ből, ám a sorozat írói cáfolták a híresztelést.

A Twitter celeb- és nemceleb-lakóinak is megvan a véleménye az esetről, ám, míg sokan nem hisznek Smollettnek, Ava DuVernay producer és emberi jogi aktivista, az Időcsavar rendezője kiállt a színész mellett.

A következetlenségek ellenére sem tudok vakon hinni a chicagói rendőrségnek. A részlegnek, amely fedezte, hogy Laquan McDonaldra több mint egy tucat lövést adjanak le? Amely egy külső kínzó-intézményt tartott fenn? Annak a részlegnek? Én várok még. Akármi lesz a végkifejlet, nem fogok kevésbé hinni másoknak.

– írta DuVernay a Twitteren.

Az említett Laquan McDonald egy afro-amerikai tinédzser volt, akire Jason Van Dyke chicagoi rendőr tizenhatszor lőtt rá 2014-ben. A rendező kedvelt témája a rendőri túlkapások és a feketék elleni diszkrimináció, most is épp erről forgat egy Netflix-sorozatot. Más emberi jogi aktivisták viszont, szemben DuVernay-jel úgy tartják, Smollett zavaros története csak ártott az afroamerikai és LMBTQ-közösségeknek, így a színésznek bocsánatot kell kérnie. Az Iszlám Remény Projekt vezetője, Najee Ali úgy fogalmazott,

Jussie Smollett emberek életét sodorta veszélybe. Rengeteg tagunk van a fekete közösségből és az LMBTQ-közösségből, akik gyűlölet-bűncselekmények áldozatai voltak. Az tehát, ha Smollett raaszizsmus és gyűlölet-bűncselekméyn áldozataként állítja be magát – ami szerintünk hazugság – igazságtalanság azokra nézve, akik igazán áldozatok.

Igazságot tenni egyelőre lehetetlen, mindenesetre az, hogy Ali, aki csupán újságcikkek alapján alkot véleményt, vádemelést sürget Smollett ellen hamis tanúzásért, kissé elhamarkodottnak tűnik, egyben jól illusztrálja az ügy körül kialakult indulatokat.

Kiemelt kép: Emma McIntyre/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik