Kultúra

Ezeknek a szinkronúszóknak kissé szőrös a lábuk

Erős lesz az idei Frankofón Filmnapok, jön az új Gaspar Noé-agymenés, de Omar Sy is kimozdul a komfortzónájából.

Február 27-én indul, és március 8-ig tart a 9. Frankofón Filmnapok, mely dátumokat a francia filmek rajongóinak kötelező felvésni a naptárba, ugyanis a minifesztivál idén is számos különlegességgel készül. A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban nemcsak hangos közönségsikert, de jelentős kritikai elismerést is aratott, a cannes-i szereplés után hat César-díj jelölést is kapott, amit a francia Oscarként emlegetnek. A történet szerint egy csapatnyi középkorú, az élet által már kellőképpen megviselt, pocakosodó férfi próbálja kézbe venni a sorsát, éspedig úgy, hogy szinkronúszó csapatot alapítanak egy keménykezű edző vezetésével. A vízimádók a vásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a fesztivál Széchenyi Fürdő termálmedencéjében különleges szabadtéri vetítést is szervez.

Az Életrevalókban játszott szerepének köszönhetően Omar Syt egy csapásra szinte az egész világ megismerte és méltán megkedvelte. Yao című legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére, a 13 éves Yao pedig bármit megtenne, hogy találkozzon messziről csodált bálványával. A kisfiú rajongása pedig annyira megindítja a sztárt, hogy kibújik a kötelezettségei alól, és maga viszi vissza a gyereket a falujába. A Filmnapok vendége lesz Philippe Godeau, a film rendezője is, nemcsak a szokásos közönségtalálkozón, de mesterkurzust is tart.

Az idei válogatásból sem hiányozhat Catherine Deneuve. Legújabb filmjében talán az utóbbi évek legnagyszerűbb alakítását nyújtja, ráadásul a vásznon a lányát saját lánya, Chiara Mastroianni játssza. A Claire Darling utolsó húzásának cselekménye úgy indul, hogy a főhős arra ébred, hogy valószínűleg ez lesz élete utolsó napja, így aztán úgy dönt, megszabadul földi javaitól, a különös kirakodóvásár hírére pedig húsz éve nem látott lánya is hazatér.

Gaspar Noé napjaink egyik legmegosztóbb filmrendezője, akinek most is egy tabudöntögető víziójának lehetünk részesei az Eksztázisban. Egy erdő közepén táncosok buliznak, szól a zene, folyik a sangría, ez utóbbi egy kis LSD-vel feljavítva, ami meg is teszi a kellő hatást: lüktetés, hallucináció, transz, felszínre törő neurózisok és pszichózisok.

A Frankofón Fesztivál nem csupán a Filmnapokat jelenti: egész márciusban komoly- és könnyűzenei, valamint jazz koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várjuk a francia kultúra szerelmeseit Budapesen a MÜPA, a BMC, a LisztEmlékmúzeum, az A38 és a Francia Intézet mellett természetesen az ország számos városában.

Kiemelt kép: Frankofón Filmnapok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik