Kultúra

Mégsem függesztették fel a Hunyadi-film előkészületeit

Update: Folytatódnak Az utolsó bástya című film előkészületei, a munka nem állt le – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap pénteken az MTI-vel. „Az utolsó bástya című film előkészítése hosszú időt vesz igénybe, ilyen nagyszabású film még nem készült Magyarországon” – írta a szervezet, amely a Pesti Srácok nevű weboldalon pénteken megjelent cikkre reagált. A Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film, Az utolsó bástya gyártásának előkészítését 156 millió forinttal támogatta a Filmszakmai Döntőbizottság decemberi határozatával – áll a Filmalap közleményében, amely kiemeli, hogy a produkció központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik. „Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani. A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotói szándék szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt” – áll a dokumentumban. A szereplők kiválasztása hamarosan elkezdődik, Szász János rendező annyit elárult, hogy török és szerb színészek is feltűnnek majd a filmben.

Meghatározatlan időre felfüggesztették a nagy botrányt kavart Hunyadi-film előkészületeit, írja a Pesti Srácok. Az oldal “megbízható forrásokból” úgy tudja, „az elhibázott forgatókönyv és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos halála miatt teljes a káosz a hétmilliárd forintos költségvetésű film körül”.

A portál emellett azt írja, Ferenczy Gábor producer a héten összehívta a Hunyadi-film előkészítéséért felelős stábot, köztük Szász János rendezőt és Hegedűs Bálint forgatókönyvírót, és közölte velük: felfüggesztik a film gyártásának előkészületeit. Elsősorban azért, mert bizonytalanná vált a pénzügyi háttér, és az, hogy az állam valóban akar-e milliárdokat költeni egy olyan alkotásra, amelyet az első pillanattól botrányok öveznek. Állítólag az eredetileg júliusban kezdődő forgatás előkészületei annyira lassan haladtak, hogy már a mostani bejelentés előtt biztossá vált, azt az időpontot nem fogják tudni tartani.

A Pesti Srácok úgy tudja, a film előkészítése végleg leállhat és könnyen lehet, hogy a produkcióból nem lesz semmi.

Szász János filmet csinál a nándorfehérvári csatáról
Már a címe is megvan a produkciónak, amely a Filmalap támogatásával készül.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik