Kultúra

A nyomozók utoljára összeállnak, hogy megoldják a gyilkossági ügyet

Hétről hétre összefoglaljuk a True Detective részeit, hogy kicsit közelebb kerüljünk a megoldáshoz. A cikk abszolút spoileres, akinek kimaradt akár egy epizód is, inkább nézze vissza először az HBO GO-n a sorozatot.

Túl a harmadik évad felén, még mindig nem állíthatjuk teljes magabiztossággal, hogy kezd összeállni a kép. Minden részben azt hisszük, hogy végre forró nyomon vagyunk, hogy aztán egy pillanat alatt dőljön meg minden elméletünk. Volt, hogy Brett Woodardot (Michael Greyeyes) sejtettük az arkansasi gyerekek eltűnése mögött, és belekevertük a gyilkosságba azt a Freddy Burnst (Rhys Wakefield) is, aki lehet, hogy nem vitte túl sokra az életben, de azért nem egy hidegvérű gyilkos. Az ötödik részben felgyorsultak az események, és rengeteg kérdés merült fel Julie Purcell rejtélyes felbukkanása és Will Purcell halála körül: újabb teóriák erősítenek rá Amelia Reardon (Carmen Ejogo) lehetséges tetteire. Mielőtt azonban kiveséznénk, hogy miért is olyan gyanús Wayne Hays nyomozó (Mahershala Ali) felesége, gyorsan összefoglaljuk, hogy mi történt a legutóbbi epizódban.

 

  • Woodard önvédelemből szállt szembe a helyi férfiakkal, halálos leszámolás és robbanás is történt.
  • Az indián gyűjtögetőt végül Hays lőtte fejbe, de Woodard is tisztában volt azzal, hogy soha nem hinnék el a bíróságon, hogy nem ő provokálta ki a lövöldözést.
  • Mikor Hays és Roland West (Stephen Dorff) 1990-ben újra előveszik az ügyet, kiderül, hogy annak idején Woodard nyakába varrták Will Purcell halálát.
  • Hays rájön, hogy Will Purcell Woodardnál megtalállt hátizsákját valaki szándékosan tette oda, hogy az indián férfira terelje a gyanút.
  • A nyomozók 1990-ben kihallgattak egy olyan tanút, aki Julie Purcell társaságához tartozott: az 1980-ban eltűnt lány titkos hercegnőnek hívta magát, úgy hivatkozott magára, hogy ő a hercegnő a rózsaszín szobából, bármit is jelentsen ez.
  • 2015-ben a riporter szembesíti Hayst, hogy egy rendőr, Harris James (Scott Shepherd) – aki ott volt a robbanásnál – az 1990-es nyomozás alatt szívódott fel.
  • Hays arra gyanakszik, hogy annak idején a gyerekek anyja, Lucy Purcell (Mamie Gummer) írta a levelet, erre pedig felesége könyvéből következtetett.
  • Julie Purcell úgy tűnik, tényleg életben van, és még 1990-ben egy segélyvonalon keresztül üzent az apjának, Tom Purcellnek (Scoot McNairy), hogy hagyja békén.
  • A legmeghatóbb jelenet egyértelműen a rész végére jutott: a jelenben ismét találkozott a két nyomozó, hogy utoljára együtt dolgozzanak: Hays megnyílt régi barátjának, hogy a demencia miatt alig emlékszik az életére, West pedig arra utalt, hogy valamit tettek 1990-ben, és nehezen bocsát meg volt társának.
  • Komoly esély van rá, hogy a True Detective első és harmadik évada egy világban játszódik.

Hosszan gondolkodhatnánk azon, hogy mit követhetett el Tom Purcell, mire utalt a lánya, vagy mégis mi szárad Wayne Hays és Roland West lelkén. Elképzelhető, hogy hátráltatták a nyomozást, esetleg bizonyítékokat tüntettek el. A legelképesztőbb elmélet azonban még mindig az, hogy a gyilkos végig a szemünk előtt volt, és Amelia Reardon, a tanárnő, Hays későbbi felesége nem véletlenül volt az ügy megszállottja.

Az biztos, hogy nem Woodard felelős Will Purcell haláláért, és az igazi gyilkos még mindig szabadlábon van (vagy volt, ha tényleg Reardon az emberünk). Elsőre egyáltalán nem tűnik sárosnak az ártatlan tanárnő, aki még segíteni is próbált Haysnek. De miért érdekli ennyire az ügy? Emlékezzünk csak vissza, hogy a nyomozóval való első randin sem tudta kihagyni a gyilkosság részleteit, a tanárnő folyamatosan ezen pörgött. Képtelen volt elengedni Purcelléket, könyvet is írt róluk. Az szintén kiderült, hogy a tanárnő és író kihasználja az embereket, bármi áron eléri a céljait (gondoljunk csak arra, hogyan vetette be magát, hogy információkat szedjen ki a rendőrségből). Végül pedig még mindig nem tudunk semmit Amelia Reardon Hays előtti életéről, csak annyit, hogy valamit nagyon el akar felejteni. Talán az évad végére éppen az lehet a csavar, hogy Westék Hays feleségét igyekeztek tisztára mosni, ezért nem mentek utána mindennek alaposan.

Szponzorált tartalom

A cikk az HBO GO támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik