Kultúra filéző

Dánia nyerte a Bocuse d’Or fődíját

Dánia nyerte a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d’Or fődíját, amelyet szerda este hirdettek ki a franciaországi Lyonban – számolt be az MTI.

A második helyezett Svédország, a harmadik Norvégia lett,

a magyar csapat a 12. helyen végzett.

A kedden és szerdán tartott döntőben összesen 24 nemzet csapata készíthette el fogásait.

A magyar csapatot vezető Pohner Ádám séf a keddi napon versenyzett. Pohnert Csillag Richárd commis segítette, coachként pedig Segal Viktor vett részt a munkában. A csapat elnöke ezúttal is Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

A versenyzőknek ebben az évben is két ételt kellett elkészíteniük. A versenytémák ezúttal két tavaly elhunyt, legendás séf, Paul Bocuse és Joel Robuchon munkásságának állítottak emléket.

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges „derelye”.

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse „Hommage Robuchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.

A hústálak zsűrijéhez a váratlanul megbetegedett Hamvas Zoltán helyett csatlakozott Széll Tamás séf is, aki már kétszer is képviselte Magyarországot a versenyen: 2013-ban a 10. helyet szerezte meg Lyonban, majd az európai kontinensdöntő megnyerése után 2017-ben a 4. helyen végzett a világdöntőben.

A magyar csapat által készített ételsorról itt olvashatnak:

Nézze meg a Bocuse d'Or magyar csapata által készített ételkülönlegességeket
Ma kezdődött a Lyonban megrendezett Bocuse d'Or világdöntője, melyen Magyarország negyedszer vesz részt.

Kiemelt kép: Europress/Robert Szaniszlo/NurPhoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik