Kultúra

Nőtt a magyar mozik bevétele tavaly

A magyarországi mozik 13,98 milliós nézőszámmal tavaly 20,11 milliárd forintos bevételt értek el. Így a 2017-eshez képest annak ellenére is 97 millió forintos többlet keletkezett a kasszákban, hogy együttesen 319 ezerrel kevesebben váltottak jegyet – írja a Világgazdaság a Filmforgalmazók Egyesülete által közölt éves összesítés adatai alapján.

A kimagasló eredményeket hozó 2017-es év után 2018 kisebb megtorpanást hozott, ami először is annak tudható be, hogy tavalyelőtt a Star Wars: Az utolsó Jedik csaknem 1,13 milliárd forintos bevétellel kasszát robbantott, a múlt évben azonban nem jelentkezett folytatással az űrben játszódó kultikus sci-fi. Miután a kihívók egyike sem tudta átlépni a bűvös egymilliárdos határt, a Bosszúállók: Végtelen háború című szuperhősfilm 897 millió forinttal nyerte az évet.

A Világgazdaság szerint „Csillagok háborúja-mentesség” kedvező hatása, hogy a sikerfilmek között kevésbé koncentrálódott a bevételek eloszlása, hét alkotás is 500 millió forint felett zárt, szemben a 2017-es néggyel.

A magyar filmeknek több mint egymillió nézőjük volt a hazai mozikban 2018-ban, a legsikeresebb alkotás a Herendi Gábor által rendezett Valami Amerika 3 volt 372 ezer nézőjével.

Nagy Ervin köcsögözésére voltak kíváncsiak leginkább a magyar nézők tavaly
Herendi Gábor Valami Amerika 3 című vígjátéka volt a legnézettebb film a magyar mozikban.

Kiemelt kép: Bruzák Noémi / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik