Kultúra

Alföldi Róbert: Szégyenteljesen viselkedtünk

A Magyar Narancsnak adott interjút Alföldi Róbert, melyben többek között beszél a jelenlegi politikai helyzetről és a magyar színházakat ellehetetlenítő, előadó-művészeti tao megszüntetéséről.

„Ami itt a tao körül történt az elmúlt hetekben, az pontosan leképezi azt, ami az országban történik bármely területen, és azt, ahogyan mi, magyar állampolgárok viseljük magunkat és viselkedünk egymással. És ez egy nagy, totális vereség, és nem elsősorban a kormánnyal szemben. Ez a szakmám veresége” – mondta Alföldi Róbert a Magyar Narancsnak adott interjúban, majd magát is beleértve hozzátette:

„Szégyenteljesen viselkedtünk.

Alföldi szerint, noha a tao megszüntetésének szándéka nem volt titok, a színházi szakma képtelen volt közös megnyilatkozásra ezzel kapcsolatban, mindenki sütögeti a maga pecsenyéjét.

A rendező emellett beszélt még az ország jelenlegi politikai helyzetéről is. Szerinte az egy realista kijelentés, hogy az „én aktív éveimben a hazám közege már nem fog változni”. Azt gondolja, „biztosan csodálatos élet lesz itt, amikor én 75-80 éves leszek. És örülni is fogok neki. De hogy ebben még van húsz év, az tuti.” Szerinte nincs más út, el kell menjünk a falig, de hogy hol van ez a fal, azt nem tudja.

Rengeteg a szegény ember, akik ennek ellenére hisznek ebben a hatalomban, hisznek a vezetőben, ő a guru, mondta. Szerinte ez az ország azért működik, mert az emberek sok helyen teszik a dolgukat, rendesen dolgoznak tisztességesen, szolidárisan a másikért. Úgy véli ebben a helyzetben ez az, amit tehetünk.

Csináld a dolgod! Csináld jól, ennyi.

A kormány egy tollvonással taszította létbizonytalanságba a színházakat
Sok hely a túlélésért küzd a kultúrtao hirtelen megszüntetése után, van, aki jegyáremeléssel, más adománygyűjtéssel próbálkozik. Fontos lenne, hogy a kormány minél hamarabb lépjen, de egyelőre csak homályos ígéretek vannak.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik