Kultúra

Fontosnak beállított, de súlytalan díjat nyert csak az Állatkert készülő Biodómja

A Városligetben épülő projektnek mindössze két török épülettel kellett megküzdenie a sikerért, a kitüntetések pedig tucatjával záporoztak az International Property Awards gáláján.

Az Európa legjobb szabadidős épületének járó Best Leisure Architecture díjjal az elmúlt másfél hétben tele volt a magyar sajtó, hiszen azt „a városba költöztetett ősi állat- és növényvilág egy buborékba zárt darabkájaként” emlegetett, legmagasabb pontjával a Nagyszikla fölé törő Biodóm, a Fővárosi Állat- és Növénykert építés alatt álló – a Liget Budapest honlapja szerint 2018. márciusára már elkészült – új központi látványossága nyerte el.

Az Állatkert készülő biodómja lett Európa legjobb szabadidős épülete
A szubtrópusi klímájú közösségi tér 17 ezer négyzetméteren fogja feleleveníteni a Kárpát-medence ősi élővilágát.

A díj, illetve az azt a projektnek ítélő International Property Awards neve ugyan jól hangzik, a kitüntetés a hazai sajtóvisszhangjával ellentétben azonban egyáltalán nem jelent valódi rangot

– derítette ki a Ligetvédők Lapja.

A cikk szerzője ugyanis másokkal ellentétben kíváncsi volt a díj további jelöltjeire, és rápillantott a díj honlapjára, ahol legnagyobb meglepetésére az európai épületeket bemutató kategóriában harmincöt „Best”, azaz a legjobbaknak járó díjat talált, melyet az adott alkategória nyertese vihetett haza.

Fotó: Liget Budapest

Ez nyilvánvalóan már önmagában elég meglepő, a Best Leisure Architecture Europe díjért versengő Biodóm vetélytársainak listája azonban még furcsább:

azon ugyanis jól láthatóan mindössze két török épület tűnt fel, így a “rangos” kitüntetésért csak hárman küzdöttek.

A cikket jegyző Gulyás András a biztonság kedvéért levélben is megkérdezte a szervezőket, akik megerősítették az információt.

A Garancsi István cége, a Market Zrt. által épített óriást a tervező, a Paulinyi-Reith & Partners nevezte a londoni versenyre. Az építésziroda már ötödszörre nyert itt díjat: 2010-ben a Corvin-sétány, 2014-ben a Buddha Bar Hotel, 2018-ban pedig a Biodóm mellett a készülő Budapest One irodapark, illetve az Etele Plaza is gazdagabb lett egy kitüntetéssel.

Térképre raktuk a legnagyobb ingatlanfejlesztéseket Budapesten
Alsó hangon 550 milliárd forintnyi fejlesztéshez fogtak magyar milliárdosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik