Kultúra

A női főszereplők jót tesznek a moziknak

Sokszor előkerült már, hogy a hollywoodi színésznők nagyságrendekkel kevesebbet keresnek a férfiaknál, ezt pedig a nézettséggel szokás megindokolni. Egy új kutatás – a CAA és a Shift7 végezte a felmérést – alapján viszont hatalmas tévedés, hogy a női főszereplők nem hoznak annyi pénzt – írja a Deadline.

Botrány a Jurassic World 2 körül: a női főszereplőnek kevesebbet fizettek, mint a férfinak
Bryce Dallas Howard ugyanazért a munkáért kapott milliókkal alacsonyabb gázsit Chris Prattnél.

2014 és 2017 között összesen 350 filmet vizsgáltak öt költségvetési kategóriában (10 millió dollár alatt, 10 és 30 millió dollár között, 30 és 50 millió dollár között, 500 és 100 millió dollár között, 100 millió dollár felett), amikből kiderült, hogy általánosságban a nők több pénzt termelnek a mozikban. A legszembetűnőbb különbségek a nagy költségvetésű filmeknél jöttek elő: az 50 és 100 millió dollárból forgatott produkcióknál a női főszereplőkkel hirdetett filmek átlagosan 318 millió dollárt (~90,4 milliárd forint) kerestek, míg a férfiak 243 millió dollárt (~69 milliárd forint). A 100 millió feletti kategóriában 586 millió dollár (~166,5 milliárd forint) az átlag a nőknél és 514 millió dollár (~146 milliárd forint) a férfiaknál.

Ez egy erős bizonyíték arra, hogy a közönség szeretné, ha minden nem képviselné magát a vásznon. A döntéshozóknak ezt figyelembe kell venniük

– nyilatkozta Amy Pascal, a kutatás egyik vezetője és a Sony Pictures korábbi elnöke.

A fentieken kívül azt is megvizsgálták, hogy a promóciónál, megjelenéseknél hogy szerepelnek azok filmek, amik átmennek a  Bechdel teszten, azaz a történetben beszélget egymással két nő a férfiak témáját hanyagolva. A tesztet sikeresen teljesítő  filmeknek nagyobb a reklámos értékük, és azt is megtudhattuk a kutatásból, hogy 2012 óta egymilliárd dollárt hoztak össze a Bechdel teszt-pozitív alkotások.

Kiemelt kép: InterCom

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik