Kultúra

Soha ekkora átfedés nem volt a YouTube és a rádiók legnépszerűbb dalai között

Korábban írtunk róla, hogy idén is publikálta a leggyakrabban játszott zenei videók éves listáját a YouTube, ahogy a Spotify is közzétette nemrég a legtöbbet hallgatott előadókat felsoroló listáját.

A dalszerzo.hu, mely három havonta közli zenei toplistáját, most azt írja, hogy soha ennyi átfedés nem volt a YouTube-on legnépszerűbb és a rádiókban legtöbbet játszott magyar számok között, mint ősszel. A Youtube toplista élén Majka, Curtis és Király Viktor Füttyös című száma áll, amit a Follow The Flow Nem tudja senkije követ.

A YouTube-listára egy új előadő, Havasi is felkerült, akit a legtöbben arénakoncertjeiről ismerhettek, de lemezei is jól fogynak: kettő is volt, ami a heti Mahasz-listán a 3. helyig jutott. A YouTube-on sok, 1-3 milliós nézettségű videója van, csatornája összesítve túl van a 45 millió kattintáson. A The Road azonban kiugrott közülük ősszel, mégpedig úgy, hogy nem is friss: 2016 nyarán került fel a videómegosztóra. A zenész menedzsmentje elmondta, hogy ez a kiemelkedő nézettség a Havasi Symphonic jelenleg zajló nemzetközi turnéjának köszönhető; a megtekintések 4,8%-a származik Magyarországról (ez a kommentek nyelvén is meglátszik), de nem kizárólag olyan országokban nézik, ahol járt vagy járni fog a turné. (Volt már fellépés a Carnegie Hallban, a Barbicanben és a Sydney-i Operaházban; Berlinben, Bécsben, Krakkóban stb.)

2017 ősze után másodszor történt meg, hogy három videó is átlépte a vizsgált háromhónapos időszakban a tízmilliós nézettséget. Ezzel együtt a top 20 összesített nézettsége nem változott jelentősen nyár óta (106 millióról 103-ra csökkent).

Ami szembetűnő az idei listát elnézve, hogy a rádiós és a Youtube-lista soha nem volt még ennyire hasonló. A Wellhello- és Halott Pénz-számok rendszeres feltűnésekor 1-3 dal volt jellemzően átfedő, két alkalommal 4, most azonban 5, a két Majka, a két Follow The Flow szám és a Hol van az a lány. A Füttyös a többi, mindkét platformon sikeressé vált számánál keményebb, jobban elüt a megszokott rádiós hangzástól, mégis a 9. helyre került.

A rádiók és a Youtube közeledése egyfelől pozitív fejleménynek tekinthető, azonban az előadókat tekintve úgy tűnik, homogenizálódik a rádiók magyar zenei kínálata. Azoknak az előadóknak a száma, akik legalább két top 20-ba került számban szerepelnek, egészen 2017 őszéig 0-2 volt (2016 tavasza volt a kivétel hárommal). Tavaly ősszel ez viszont négyre ugrott, téltől nyárig öt-ötre emelkedett, a mostani élmezőnyben pedig már hat előadó szerepel legalább két számban: Halott Pénz, Follow The Flow, Jetlag, New Level Empire, Majka és Caramel.

Ugyancsak több a hasonlóság az idei Youtube-és Spotify lista között, mint nyáron volt, csupán a két-két Halott Pénz- és Krúbi Nehézlábérzés című száma nem szerepelt a Youtube listáján.

A dalszerzo.hu szerint az is komoly változást jelent, hogy a Spotify-élmezőny hallgatottságai jelentősen megugrottak. Míg nyáron egyetlen szám, a Nem tudja senki lépte át a 600 ezres határt és a Füttyös a második helyre ennél jóval alacsonyabb, 257 ezres játszottsággal jutott, addig ősszel már az első négy helyre került dalt 416-630 ezer közötti alkalommal streamelték. Ugyanakkor az 5. helytől lefelé nem változtak meg jelentősen az adatok. A top 20 összesített hallgatottsága nyáron 3,3 millió, ősszel 4 millió volt.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik