Kultúra

Mindenki biztat minket arra, hogy szüljünk három gyereket, de valóban megvannak a feltételek?

Már többször írtunk róla, hogy D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című, eddig csak a YouTube-on látható műsora már a Spektrum Home-on is látható. A 25-30 perces adásokban D. Tóth ismert embereket interjúvol meg, miközben autóban szállítja el őket A-ból B-be.

A Spektrumon ma este 9-kor látható adás vendége Pataki Ági producer és a főszereplő Szamosi Zsófia, akik a Cannes-i Filmfesztivál FIPRESCI-díjat nyert, Egy nap című film kapcsán ültek be beszélgetni D. Tóth Krisztával. A filmet az interjú felvétele napján mutatták be az Uránia moziban.

A film egy háromgyerekes anya (Szamosi) percekre beosztott, rutinszerű cselekvésekből álló idejéről szól, melye Pataki Ági univerzális történetnek tart:

Azt gondolom, hogy a világon bárhol, bármikor, bárkinél, bármilyen társadalmi rétegben ugyanezek a problémák felmerülnek és relevánsak. Ez egy kelet-európai családot mutat be, tehát vannak olyan szegmensei, amik leginkább ránk jellemzőek, péládul hogy hó végére nincs pénz a borítékban.

Pataki szerint az Egy nap nem egy feminista kiáltvány, inkább kérdéseket tesz fel, nem válaszolja meg azokat, hiszen minden családban valószínűleg más a válasz.

Szamosi Zsófia: Rövid az élet ahhoz, hogy beleragadjunk abba, ami nem tesz boldoggá
Az Egy napban háromgyerekes családanyát játszik, akit bedarálnak a hétköznapok. Hollywoodba az Oscar-gála után sem vágyik, mert nem akar pincérnőként ZS-kategóriás horrorok castingjára járni. Interjú.

„Vannak társadalmi aspektusai a filmnek, de kérdésekben és nem feleletekben megfogalmazva. Az egy nagy kérdés, hogy a férfiak kacsintanak ki inkább a kapcsolatból vagy a nők, illetve hogy a mindennapos rutin a három gyerekkel az vajon elsősorban a nő feladata vagy a férfié is, vagy sem. Mindenki biztat minket arra, hogy szüljünk három gyereket, de valóban megvannak a feltételek három gyerek felneveléséhez? Persze, van, ahol megvannak, de alegtöbb családban nincsenek meg.”

A beszélgetés egy pontján a film főszereplője, Szamosi Zsófia is csatlakozott, aki elmesélte, hogy a forgatás végén tudta meg, hogy gyereket vár.

„Az utolsó napot forgattam végig úgy, hogy már tudtam és az nagyon rossz volt. Egy ilyen munkára koncentrálni kell, teljes embert kíván, a terhesség meg egy erős dolog és tudatilag az embert teljesen átállítja. Nem véletlenül talált meg most az anyaság.”

A beszélgetésben szó esett még Pataki Ági férjéről, Kovács Gábor producerről, a kapcsolatukról, közös munkájukról, valamint Szamosi Zsófia elégedetlenségéről, melyet a Mindenki című kisfilm Oscar-díjjal való jutalmazása után érzett.

Kiemelt kép: Manek Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik