Kultúra

Meghalt Bernardo Bertolucci olasz rendező

Az Oscar-díjas rendező hétfő reggel halt meg – írja a Variety. A 77 éves Bernardo Bertolucci rákos volt, a halálhírt pedig a sajtósa erősítette meg. A rendező hosszú ideje daganatos megbetegedéssel küzdött, és több mint egy évtizede kerekesszékben ült, miután 2003-ban sikertelenül műtötték porckorongsérvvel.

Bertolucci 1988-ban nyert Oscar-díjat Az utolsó császár című filmjéért, a legjobb rendezőnek és a legjobb filmnek járó szobrot vitte el. Az olasz rendezőnek sikerült Hollywood és Európa között egyensúlyoznia, bár a stúdiókkal nem volt mindig felhőtlen a viszonya.

Bernardo Bertolucci 1971-ben. Fotó: Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Első filmjét 1962-ben forgatta (La Commare Secca), és Bernardo Bertolucci rendezte az Utolsó tangó Párizsbant, és A kis Buddhát is. Utolsó munkáját, az Én és te című filmet 2012-ben fejezte be. Bernardo Bertolucci  az olasz filmek egyik úttörője volt Michelangelo AntonioniFederico Fellini és Pier Paolo Pasolini mellett, akik mind eljutottak Hollywoodig.

Bernardo Bertolucci 1941-ben született egy költő és egy tanár gyerekeként, irodalmi környezetben nőtt fel. A rendező apja Pier Paolo Pasolini jó barátja volt, aki fel is vette a 20 éves Bertoluccit asszisztensnek 1961-ben az Accattone című filmje idején.

Pasolini segítette a nagy áttöréshez is, ő ajánlotta be a La Commare Secca forgatókönyvírójának, így Bernardo Bertolucci megrendezhette az első filmjét. A rendező 1970-től, a A megalkuvó című filmtől dolgozott együtt Vittorio Storaro operatőrrel, amiben a Mussolininek kémkedő Marcello (Jean-Louis Trintignant) a nászútján készül megölni a fasiszták hatalomátvétele után elmenekülő tanárát.


A páros együtt forgatta az 1900-at (Robert De Niro, Gérard Depardieu) 1976-ban és az Utolsó tangó Párizsbant is Marlon Brandóval és Maria Schneiderrel. A film pár éve újra nyilvánosságot kapott, mikor Bertolucci egy interjúban elmondta, hogy az Utolsó tangó híres szexjelenete a színésznő beleegyezése nélkül forgott.

Azt akartam, hogy eljátssza a megalázottságot. Azt hiszem, gyűlölt engem és Marlont, amiért nem mondtuk el neki.

– a jelenetben egy vajat használtak síkosítóként, és az ötletet Brando és a rendező beszélte meg a felvétel előtt. Bertolucci azzal mentegetőzött, hogy egy valódi lány reakcióját akarta látni. Marlon Brando ekkor 48 éves volt, Maria Schneider pedig 19. A színésznő 2011-ben 58 évesen halt meg rákban. Bernardo Bertolucci csak két évvel később idézte fel a történteket.

Elhunyt az Utolsó tangó Párizsban hősnője
58 éves korában elhunyt Maria Schneider francia színésznő, aki az Utolsó tangó Párizsban című filmben lett világhírű.

Kiemelt kép: Valerie Macon/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik