Kultúra

Filmhíradó: 60 éve rohanták le az országot a drága mosógépeket helyettesítő fazekak

Mosógépre csak keveseknek volt pénze, de számukra is nyílt megoldás arra, hogy ne az ósdi mosóteknőt kelljen használniuk.

Kézzel mosni ma már senkinek sem jutna eszébe, hiszen a világot már rég elöntötték az olcsó mosógépek, az ötvenes években ez azonban még jókora luxusnak számított.

Az árak esésében jókora szerepe volt a Debrecentől alig húsz kilométerre lévő Téglás határában indult Hajdúnak, ami egy hadipari termékeket, illetve autóalkatrészeket gyártó üzemből 1957-ben vált többek közt mosógépeket, centrifugákat, porszívókat és bojlereket gyártó óriássá.

A mosógép nélkülözhetetlen háztartásában! – A Hajdu Super 201 1967-ben megszületett reklámja, Pecsenke József grafikájával

A magyar otthonok elektromos cikkekkel való ellátásában oroszlánrészt vállaló cég termékei az addig elérhető vetélytársaikhoz képest olcsóbbak voltak, sokan azonban ezt sem engedhették meg maguknak, a kézi mosásra azonban a munkába lépésük miatt egyre kevesebb idejük maradt.

A megoldást a Fém- és Vastömegcikk Készítő Ipari Szövetkezet hozta el a nagy tömegeknek, újra hasznosítva a már a XIX. században már az ország több táján – így az Őrségben is – az ágynemű, illetve a terítők mosásához használt mosófazék ötletét.

Egy Gödörházáról gyűjtött pároló fazék (balra), illetve egy jó eséllyel ajándékként készült, oldalán 1881-es évszámot viselő cserépedény (jobbra) – Fotó: Vasi Szemle

A mosóka nevet kapott, 149 forintért a boltokba került termék a Magyar Filmhíradó 1957. áprilisi számában mutatkozott be, ebből a riportból pedig a működési elvére is fény derült:

a tűzre helyezendő, jókora fazék a felmelegített víz cirkulációs tulajdonságát használta ki, egy félórás forralás pedig két és fél kilónyi ruhát képes megtisztítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik