Kultúra

Már az Átrium is a túlélésért küzd a kultúrtao eltörlése után

Sorra jelennek meg a kultúrtao megszüntetése miatt bevételük jelentős részét elvesztő színházak közleményei, melyben adományokat várnak vagy jegyáremeléssel próbálnak megmaradni.

Mi is többször írtunk róla, hogy a kormány októberben jelentette be, megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek taotámogatása, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. Szerdán írtuk meg, hogy a Stúdió K Színház közölte a Facebookon, hogy várja az adományokat, mivel nem tudja emelni a jegyárait, de az amúgy sem mentené meg a jövő évi költségvetésüket, más bevételi forrásuk pedig nincsen.

Pénteken a Rózsavölgyi Szalon adott ki közleményt, melyben azt írják, bár nagyon nem szeretnék, de kénytelenek 20 százalékkal növelni a jegyek árát. Megemelkedett jegyáraik mellett a Szalon a februárra tervezett, Amivel meg kell küzdenünk című darabjának bemutatóját is kénytelen volt lemondani, mivel nem lesz rá fedezet a színház költségvetéséből.

A sort most az Átrium Film-Színház folytatja. A színház a Facebookon azt írja, a kultúrtao eltörlésével nagyjából 220 millió forintnyi támogatásuk visszamenőleg elveszett, melynek pótlásáról egyelőre nincs semmilyen információjuk.

Kiemelt kép:  Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik