Kultúra

Máris bajban van egy színház a kultúr-tao megszüntetése miatt

Októberben írtunk arról, hogy a kormány bejelentette, megszűnik jelen formájában az előadó-művészeti szervezetek tao-támogatása, november 13-án pedig el is fogadták az erről szóló törvénymódosítást. Az Indexen olvasható, hogy a Stúdió K Színház Facebook-oldalán reagált arra,  hogy a kormány kijelentette, tényleg megszüntetik az előadó-művészeti intézmények számára a tao-támogatást, amelyet eddig a cégek utalhattak át a társasági adójukból erre:

Kedves Mikulás! – írhatnánk kedvesen, de ennél egy fokkal nagyobb a baj.Keresünk 956 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és…

Közzétette: Stúdió K Színház – 2018. november 13., kedd

„Keresünk 998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából. A módosítás 2019. január 1-én lép hatályba, így már a 2018-as jegybevételből számolt, és 2019-ben lehívni tervezett TAO támogatás sem érvényesíthető. Ez a jogszabály-változás 10 millió forintnyi lyukat ütött a Stúdió K idei évadának a költségvetésében.”

„A szaktárca nyilatkozata szerint történtek előzetes egyeztetések az érintettekkel, hozzánk sajnos nem érkezett meghívó. Miközben valamennyi színház érintett, sem végrehajtási rendelet nem kapcsolódik a törvénymódosításhoz, sem hivatalos álláspont nem született még a hogyan tovább-bal kapcsolatban. Egy hosszútávon élhető rendszer kidolgozása (ha lesz ilyen) vélhetően több időt fog igénybe venni, mint amíg a költségvetésünk kitart.”

A színház nem tudja emelni a jegyárait, de az amúgy sem mentené meg a jövő évi költségvetésüket, más bevételi forrásuk pedig nincsen.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik