Kultúra

Vajon kitalálja, mi lett az év szava?

Az „egyszer használatos” (single use) lett az idei év szava, írja a Guardian. A brit Collins szótár minden évben megválasztja az év szavát, idén 4,5 milliárd kifejezés monitoroztak át a szótárkészítők. Tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő, hogy pont erre a szóra esett a választás, hiszen egyre nagyobb figyelmet kapott az utóbbi években, különösen idén a műanyaghulladék csökkentése.

Az Európai Parlament nemrég szavazta meg az egyszeri felhasználású műanyagok, például a szívószál, a fülpiszkáló, az eldobható tányérok és evőeszközök, illetve a palackok betiltását a közeljövőben. Ezt jól példázza, hogy az „egyszer használatos” kifejezés használatának gyakorisága 2013 óta a négyszeresére nőtt. Az idei év szava olyan kifejezésekkel folytatott szoros versenyt, mint a „vegán”, a „MeToo” vagy a „whitewash” (tisztára most, erkölcsileg tisztáz) kifejezések.

„Ez egy olyan év volt, amikor a tudatosság és gyakran a különböző égető problémákkal szembeni düh az új szavak felemelkedéséhez és a régiek újjáélesztéséhez vezetett. Az év szavainak listáját megnézve egyértelmű, hogy a nyelvünket megváltoztatják az olyan közéleti dolgok, mint a sport vagy a politika eseményei” – mondta el Helen Newstead, a nyelvi tartalom vezetője.

Kiemelt kép: Sergei Fadeichev\TASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik