Kultúra

Megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum

Október 31-én délben megnyílt a több mint három éven át felújítás alatt álló Szépművészeti Múzeum. A múzeum állandó kiállításának megújult egységei az ókortól a barokkig tekintik át az egyetemes és magyar képzőművészet történetét. Az intézmény főigazgatója, Baán László a szerdai sajtóbejáráson elmondta, hogy a múzeum mintegy 15 ezer négyzetméternyi alapterületen újult meg, ismét látható például hetven év után a Román Csarnok.

A múzeum mélyföldszintjén látható a jelentősen újragondolt egyiptomi és antik kiállítás, a magasföldszinten a Román Csarnok mellett az időszaki kiállítások várják a közönséget. A szerdán megnyílt legnagyobb egység a Régi Képtár, amely 1250 és 1600 között mutatja be az európai festészet fejlődését az első emeleten, a felsőbb szinteken pedig a Régi Szobor gyűjtemény és a magyar barokk művészetet bemutató egységet helyezték el. A múzeum összes kiállítóterét 2019 nyarától veheti birtokba a közönség.

A Szépművészeti Múzeumot Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg kedd reggel, aki szerint a múzeum átadása komoly mérföldkő a Liget Budapest projektben is.

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik