Kultúra

Orbán európai kultúrharcról beszélt a Szépművészeti átadásán

Október 31-én, három év után nyílik meg újra a Szépművészeti Múzeum, melyet Orbán Viktor miniszterelnök nyitott meg kedd reggel.

„Az európai kultúrharc örvénylésében most kell megvédenünk kulturális mivoltunkat, identitásunkat és szuverenitásunkat” – mondta Orbán, kiemelve, hogy a múzeum átadása komoly mérföldkő a Liget Budapest projektben is.

A miniszterelnök szerint a magyarok a saját nagyságukat nem abban látták, hogy el tudnak venni valamit mástól, hanem hogy mit tudnak hozzátenni a kultúrához és a tudományhoz. Hozzátette: mi mindig többet adtunk a világnak, mint amennyit kaptunk tőle.

„Mi időtálló eszmékben hiszünk, és reméljük, hogy lesz egy közös rend, amely felé mind szabadon törekedhetünk. Ezt a reményt testesíti meg a Szépművészeti Múzeum” – mondta, majd hozzátette:

„A Városligetben különleges teret építettek, és a hagyományokat megőrizve ezt a rendkívüli teret átvisszük a 21. századba, begyógyítjuk a sebeket. Korábban is voltak, akik a múzeum épületét nem találták elég szépnek, nemzetinek, de az idő nem őket igazolta, ennyi legyen elég nekünk is.”

Baán László, az intézmény főigazgatója a Hír TV-nek nemrég elmondta, hogy október végén még nem nyitják meg a teljes múzeumot, az összes új állandó kiállítást 2019 közepétől lehet majd megnézni. A múzeum különlegességének számító Román Csarnok is újranyílik hetven év után, melyen több mint 50 restaurátor dolgozott egy éven át (több ezer négyzetméter falat rekonstruáltak és festettek újra).

Kiemelt kép: Magyarország Kormánya / Youtube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik