Kultúra

Új magyar sorozat készül a csúcséttermek világáról

A VIASAT3 és a Sony új fikciós történetben ötvözi mindazt, ami most menő: a gasztronómiát és a sorozatot. Egy saját fejlesztésű produkció érkezik a csatornára tavasszal, amit Herendi Gábor és Szilágyi Fanni rendeznek, akinek a Kamaszkor végét köszönhetjük. A novellaadaptáció nyert 2015-ben a Friss hús rövidfilmfesztiválon, és bemutatták a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is. A tíz részes A La Carte (ez még nem a végleges) című sorozatot már forgatják a Balatonnak álcázott Etyeken, a szereplők, a sztori és a hangulat alapján pedig egy biztos: közönségsorozatot kapunk. Dramedyre kell számítani, tele humorral és egy csomó fordulattal.

A főszerepekben Gryllus Dorkát és Simon Kornélt láthatjuk majd (szerepel majd Pokorny Lia, Száraz Dénes, Badár Sándor, Schmidt Sára és Klem Viktor is), akik külföldön, Londonban már bizonyítottak az éttermek és a séfek világában, de másra vágytak. A sorozatbeli házaspár Balaton-felvidékre költözik, és a helyük hamar az ország egyik legjobb konyhája lesz. A férfi a menü lelke, de a üzletet a női karakter igazgatja, együtt igazán sikeresek. A kapcsolatukhoz egy harmadik fél csatlakozik, szétválnak, de marad mindenki a faluban, és két éttermet üzemeltetnek külön-külön, a már menőt és a feltörekvőt. Az egészet a Konyhakör fogja össze, a pop up vacsorákat és különböző exkluzív rendezvényeket szervező csapat főzött végig, ők állnak majd a sorozatban látható kaják mögött.

A forgatókönyvet négyen írták: Búss Gábor Olivér (Üvegtigris), Divinyi Réka (Valami Amerika 2-3, Csak szex és más semmi, Pappa pia), Rudolf Péter (Üvegtigris 1-2) és Trunkó Bence (Argo 1-2), aki a Paprika Studios kreatív igazgatója. Trunkó és Búss is arról beszéltek a setvisiten, hogy óriásit ugrott a sorozatok világa az elmúlt évtizedekben. Magyarország most igyekszik felzárkózni a régióhoz. Trunkó Bence is elmondta, hogy a cseheknél például kilenc saját fejlesztésű sorozat fut egyszerre.

Szeretnénk éllovasok lenni abban, hogy saját fejlesztésű sorozatokat csináljunk. Nem adaptációt, nem arra menni, hogy ez már több országban volt, és legyen ebből egy magyar, hanem maga a történet is egy hazai sztori legyen, amely egyébként könnyen adaptálható bármely piacra

– mondta Trunkó.

Búss Gábor Olivér és Trunkó Bence. Fotó: Sághy Tímea / VIASAT3

A Netflix példája is mutatja, hogy a stúdiók nem csak az amerikai produkciókra kíváncsiak, a Netflix egyre több német vagy dán sorozatot gyárt, a spanyol vagy az indiai nyelvű példákról nem is beszélve. Herendi Gábor (Valami Amerika, Kincsem) nem először dolgozik sorozatban, az HBO Társasjátékában már rendezett. „Nagyon jó dolog sorozatot csinálni, nagyon más, mint a játékfilm. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy ez a trend. A tévécsatornák ezt megérezték, és harcba szálltak az amerikai sorozatokkal, ami persze nagyon nagy kihívás. Elképesztő minőségű sorozatok jönnek ki naponta. Kell a magyar sorozat, és most a VIASAT3 is hála a jó égnek beszállt ebbe” – nyilatkozta a gasztrós produkcióról Herendi.

Egy hazai sorozat soha nem dolgozhat olyan büdzséből, mint egy amerikai. Ettől függetlenül már a játékfilmeknél áll meg a színvonal. A rendező szintén megerősítette, hogy egyszerűen tartani kell a tempót. „Ma már nem lehet gagyi sorozattal előállni. A látványban, a színészi játékban, dramaturgiában minőségi anyagot kell lerakni az asztalra.” Herendi Gábort abszolút felfrissíti egy ilyen munka a filmek között, és a különbséget abban látja, hogy egy sorozatnál nem lehet annyira kidolgozni a részleteket a matek miatt. Egy filmben általában három-négy perc hasznosat vesznek fel, ami a sorozatnál akár tíz is lehet. Más a ritmus. De megoldásaiban, technikájában a játékfilm igényességét hozza egy sorozat. Ráadásul pluszt jelent, hogy a VIASAT3 nem licencből dolgozik, az elejétől a végéig saját gyártású a sorozat, nincs ott az a háló, hogy máshol már befutott a produkció, viszont így jobban azonosulhat vele a magyar közönség.

Herendi a gasztronómiai vonalat nagyon szereti, ráadásul a reklámos háttere miatt van tapasztalata a témában: „Sok gasztrós reklámot csináltam már, és a gusztusos kajapornóban volt gyakorlatom.”

A sorozat első öt részét Herendi Gábor rendezte, ezután vette át a munkát egy fiatal rendező, Szilágyi Fanni. Szilágyitól a Kamaszkor végét mindenképpen érdemes megnézni.

Kiemelt kép: Sághy Tímea / VIASAT3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik