Kultúra filéző

Még csak most kezdünk ismerkedni a fekete ételekkel, de a Nébih lecsapott rájuk

A fekete ételek egyébként nem számítanak újnak (például ott van a fekete tészta) a gasztronómiában, de sok konyha most kezd kísérletezni velük, nagyon trendi a fekete hamburger meg a fekete fagyi. Az alapanyagokat lehet tintahallal színezni, fekete szezámmal vagy étcsokival, és ugye ott van a szén, ami a Nébih figyelmét is felkeltette. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiadott egy közleményt – és ezt az Index szemlézte is –, amiben kockázati tényezőként hivatkoztak az aktív szénre. Az emésztőrendszerben hatékonyan köti meg a méreganyagokon kívül a vitaminokat vagy gyógyszermolekulákat, és bár pontos mennyiséget nem határoztak meg, de úgy fogalmaztak, hogy nagy dózis esetén káros lehet a gyógyszerszedőkre az aktív szén a gyógyszerek hatásának csökkenése miatt. Ezen felül az egészségesek szervezetben is hiányállapot kialakulásához vezethet.

A közlemény nem véletlenül most jött ki, hiszen nemsokára itt van a Black Food Festival, amit ezernégyszázan jelöltek vissza, és huszonkilenc ezren érdeklődnek iránta. A fesztivál nem szól másról csak a fekete kajákról, éppen ezért írtunk a szervezőknek, hogy mit szólnak a Nébih véleményéhez. A fesztivál kereste fel a hivatalt, hogy kikérjék a véleményüket, majd elküldték a kiállítók által használt összetevőket, és akkor jött a figyelmeztetés.

Mivel eleve a Black Food Fesztivál kereste meg a Nébih-et, hogy állásfoglalást kérjen, pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy újszerű alapanyagokat fognak használni majd a rendezvényünkön. Ezek azonban – köztük az aktív szén sem –  nem veszélyesek, hiszen jelenleg Magyarországon és szerte a világon széles körben elterjedt alapanyagként használják, engedélyezett, forgalomban lévő termékekben. A Nébih-től pontos tájékoztatást vártunk az ajánlott mennyiségeket illetően, nem üres riogatást, hogy a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását nem javasolja. A fekete élelmiszer lehet egy fekete retek, fekete fokhagyma, fekete csokoládé is, egyáltalán nem csak aktív szénnel színezett termékekről van szó, ahogy a Black Food Festivalon is használnak majd fekete szezámot, fekete olívát, sok minden mást színezőanyagként.

– mondta Boros Regina, a fesztivál főszervezője, és hozzátette, hogy túlzott mennyiség sok minden másból sem ajánlott.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik