Kultúra

Müller Péter a szerelemért jött vissza a halálból

Vallomás a szerelemről címmel jelenik meg hétfőn új könyve.

Müller Péter József Attila-díjas író új könyvében saját élményein keresztül járja körbe a szerelem misztériumát. A kötet élete és  gondolatai összegezése – mondta az MTI-nek.

Szerinte minden író nyersanyagként használja saját életét, a kötetben ő is benyomásai, élményei, tapasztalatai segítségével tekint végig a világirodalom fontos művein, a neki sokat jelentő szerzők alkotásain. Költészeten, drámán, kincskereső útja megtalált darabjain, hogy megértse, mi is az a szerelem, ami

nem alszik ki 62 éve már. Egy szerelmes ember vall ebben a könyvben a gondolkodásról, a világról, történelemről az Istenről, mindenről.

Müller Péter felidézte, hogy 19 éves korában szeretett bele későbbi feleségébe. Hozzá indult egy nap, az ’56-os forradalom poklában, de az út Zuglótól a belvárosig napokig tartott, végül nem is ért célba, az egyik utcasarkon hátba lőtte egy katona.

Meg is haltam. Voltam a szellemvilágban és visszajöttem onnan. Ez az életem alapélménye, ettől vagyok spirituális, hogy számomra ez nem egy könyvben olvasott dolog, nem is egy hit, hanem egy megtapasztalt valóság. Voltam, visszajöttem, kétszer születtem.

Korábban sosem foglalkozott azzal, miért jött vissza, miért folytatta az életét, de jóval később, egy meditációban felidézte az érzést és rájött, hogy a szerelem volt az oka annak, hogy az életet választotta a nyugalmas túlvilág helyett. Amiben 62 éve él, az nem egy harmonikus, hosszú párkapcsolat története, hanem egy ugyanolyan szerelemé, amilyet 19 éves korában érzett. A spirituális darabjairól, köteteiről is ismert szerző új könyve egyes fejezeteiben elemzi többek közt végigveszi a kapcsolatok spirituális, vallási, történelmi megjelenéseit, de ír a női minőségről és a szerelem irodalmi megjelenéséről is.

Ez a könyv egy nagy meditáció, összegyűjtve mindazokat, akik nekem az életemben sokat jelentettek, írók, irodalmi példák, sorspéldák, életpéldák, nagy titkos szerelmek története.

Szerint azért kell a szerelemről és a szeretetről minél többet beszélni, mert az emberiség egy nagyon előrehaladott válságot él meg.

A válságnak abszolút tünete a szeretet eltűnése. Elidegenedtünk egymástól és az állatoktól, a természettől is. Rossz állapotban van az ember manapság, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ha él még a parázs valakiben, akkor azt fújni kell, hogy abból láng legyen.

Én élő egyenesben hallottam Hitlert, Sztálint, Rákosit, Horthyt, ott van mögöttem a történelem tapasztalata és ott van mögöttem az a csodálatos élményem is, hogy a lélek halhatatlan és a szeretet megszüntethetetlen és megtörhetetlen

– fűzte hozzá.
A Vallomás a szerelemről október 15-én jelenik meg a Rivaldafény Kiadó gondozásában. A szerző kötetét először a szlovákiai Galántán mutatja be és dedikálja október 16-án. (mti)

Kiemelt képünk: MTVA/Zih Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik