Kultúra

A diktátort mutatja be a Vígszínház

A Charlie Chaplin-film alapján készült színdarabot Magyarországon először szombaton mutatják be.

A diktátort Eszenyi Enikő rendezi és ifj. Vidnyánszky Attila alakítja. A színpadi változat Vecsei H. Miklós, Vörös Róbert és Eszenyi Enikő munkája – írja a teátrum honlapja, amely szerint a film Charlie Chaplin legnagyobb hatású műve.

Mélyen humanista alkotás. Chaplin a kis borbély és a nagy diktátor kettős szerepében hol kíméletlenül szarkasztikus, hol a bohózat eszközeivel oldja fel sok millió ember szorongását. Felejthetetlen bajusza, legendás cipője, keménykalapja, mozdulatai mindenki emlékezetébe beleégtek. A történet a két világháború között játszódik egy olyan korban, amikor a szegénység és az őrület féktelenné vált, az emberség és a szabadságba vetett hit elbukott. A színész Korda Sándor magyar származású filmrendező és producer tanácsára kezdte el forgatni a filmet.

A diktátor Ausztria megszállásáig követi Hitler birodalmának kiépülését és a zsidóság meghurcoltatásának eseményeit.

Charlie Chaplin később azt nyilatkozta:

Ha tudtam volna a német koncentrációs táborok borzalmairól, nem csinálom meg A diktátort, nem fogom tréfára a nácik gyilkos őrületét.

A Chaplin család Magyarországon elsőként Eszenyi Enikőnek engedélyezte a mű színpadra állítását.

A színház stroboszkóp használata miatt az előadás megtekintését terhes anyáknak, epilepsziásoknak, pacemakerrel rendelkezőknek nem javasolja és arra is felhívja a nézők figyelmét, hogy a szereplők gyógynövényes cigarettát szívnak.

Ezért kellett bebetonozni Chaplin holttestét
Sírját feltörték, koporsóját elrabolták, maradványaiért váltságdíjat követeltek. Gyermekeit is megfenyegették.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik