Kultúra

Rengeteg, nácik lopta műtárgyra leltek

42 holland múzeumban találtak rá számos, a náci rezsim által zsidó családoktól lopott műtárgyra, köztük királyi gyűjteményből származó festményre. Az ország legnagyobb gyűjteményei közül csak az amszterdami Rijksmuseum nem fejezte be még a keresést, annak ellenére, hogy 2012 óta napi öt szakértőből álló csapat dolgozik rajta.

A Musee Verwervingen-projektben részt vevő 163 intézmény közül negyvenkét intézmény találta meg azokat a darabokat, amelyeknél lopás vagy kényszer hatására történő elvétel gyanúja merült fel.

A művek között 83 festmény, 26 rajz és 13 zsidó rituális tárgy található, melyekről úgy vélték, hogy tulajdonosai 1933 és 1945 között vették őket. Ezeket most megpróbálják eredeti tulajdonosaiknak vagy azok leszármazottainak, örököseinek visszajuttatni.

„Ez a kutatás fontos a történelem igazságosságát tekintve. A múzeum csak akkor tud megfelelően megmutatni egy műalkotást, ha a tárgy mögötti történet és történelem világos. Más szóval, egy múzeumnak tudnia kell, milyen utat járt be a mű, mielőtt eljutott volna a múzeumba. Így lehetséges a látogatók pontos tájékoztatása” – mondta el Chris Janssen, a Museu Verwervingen szóvivője a Guardiannak.

Kiemelt kép: Pieter Aertsen – Verwerking van de oogst – Museum Boijmans Van Beuningen

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik