Kultúra

Politikai okokból indult gyűlölethadjárat Az utolsó jedik ellen

Egy amerikai tanulmány szerint a Rian Johnson rendezte, 2017-ben bemutatott Star Wars: Az utolsó jedik című filmmel kapcsolatos online kritikák több mint felét politikai indítékok motiválták. Morten Bay A gyűlölködés fegyvere: Az utolsó jedik és a popkultúra stratégiai átpolitizálása a közösségi média manipulációjával című tanulmányában azt írja, hogy a negatív kitika alapvetően nem a nézőknek, hanem egy tudatosan, lépésről lépésre felépített, online kampánynak tulajdonítható.

Az összes Star Wars-rész közül Az utolsó jedik vonta maga után a legmegosztóbb véleményeket, Bay szerint viszont „a rajongók érvelésének álcázott szándékos, szervezett politikai befolyásolásról” volt szó, legalábbis a kritikák fele biztos, hogy ennek alapján árnyalódott, míg a filmet elemző tweetek 21,9 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt. Bay szerint a filmmel kapcsolatos, negatív Twitter-posztok több mint ötven százaléka a filmet arra használta, hogy szélsőséges eszméket sulykoljon, illetve szexista vagy rasszista propagandát folytasson. A kutató ezeknek a negatív, politikai töltetű interakciók egy részét orosz trolloknak, vagy botoknak tulajdonítja. Hogy miért és milyen kritikákat is kapott a film?

Rose Ticót alakító Kelly Marie Trant annyi rasszista kritika és bántás érte a szociális médiában, hogy annak ellenére, hogy a rendező maximálisan kiállt mellette, kénytelen volt onnan teljesen visszavonulni. Ő az első ázsiai nő a Star Wars-filmek történetében, aki fontos szerepet kapott az egyik Csillagok háborúja-epizódban, de nem csodálnánk, ha az őt ért sérelmek után nem szívesen térne vissza a folytatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik