Kultúra

Meghalt A bolygó neve: Halál Apone őrmestere

Al Matthews 75 éves volt.

A People magazin számolt be róla, hogy 75 éves korában elhunyt Al Matthews amerikai háborús veterán, énekes és színész, aki legismertebb szerepét, Apone őrmester karakterét az 1986-os A bolygó neve: Halálban játszotta. Matthews a spanyolországi Alicantéban élt, otthonában találtak rá holtan. A halálának oka egyelőre nem ismert.

Al Matthews 1942-ben született a New York-i Brooklynban és fiatalon előbb az utcán énekelve próbált megélni, majd aztán úgy döntött, beáll tengerészgyalogosnak. Végigharcolta a vietnami háborút, amely során tizenháromszor tüntették ki, kétszer Bíbor szívvel. Visszatérve az Egyesült Államokba ismét énekelni kezdett és 1975-ben kiadta az első kislemezét Fool címmel, amely 15 országban vált slágerré.

A színészkedéssel a ’70-es évek második felétől próbálkozott és eleinte olyan produkciókban kapott kisebb szerepeket, mint a Csiszolatlan gyémánt, az Ómen 3 – Végső leszámolás, a Superman 3 és A birodalom védelme. Az áttörést egyértelműen a James Cameron írta és rendezte második Alien-mozi hozta meg a számára, ezt követően játszott egyebek mellett a Viharos hétfőben, az Amerikai rulettben, az Apokalipszisben, Az ötödik elemben és A holnap markában című Bond-filmben is.

Matthews 2005-ben vonult vissza, egy évvel később egy interjúban így idézte fel a karrierje csúcspontjává vált A bolygó neve: Halál forgatását:

Én voltam az egyetlen személy a filmben, aki nem csak megjátszotta, hogy tengerészgyalogos. Sőt, én tanítottam a többi színészt, hogyan nézzenek ki és hogyan viselkedjenek. Mr. Cameron nagyon elégedett volt a hozzájárulásommal, azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy ennyire jó vagyok, ha tudta volna, nagyobb szerepet kapok.

Kiemelt kép: 20th Century Fox/Brandywine Productions

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik