Kultúra

Évekre börtönbe kerülhet az irodalmi Nobel-botrány gyanúsítottja

A vád szerint 18 nőt molesztált a fotós Jean-Claude Arnault.

Egy svéd ügyész három év börtönbüntetést kért a fotós Jean-Claude Arnaultra, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kirobbant szexuális zaklatási botrány gyanúsítottjára – írja az MTI.

Arnault annak a Katarina Frostensonnak, a Svéd Akadémia tagjának a férje, aki üzletileg is kötődik a testülethez. Svéd lapértesülés szerint 18 nővel szemben követett el szexuális túlkapásokat, de csak egy nő kétrendbeli, 2011-ben elkövetett szexuális kényszerítése miatt felel a bíróság előtt.

Már nemi erőszakkal vádolják az irodalmi Nobel-botrányt kirobbantó fotóst
Jean-Claude Arnault az se biztos, hogy jövőre kiosztják a díjat.

A büntetőper hétfői napján Christina Voigt ügyész záróbeszédében hároméves börtönbüntetést kért a vádlottra, és hangsúlyozta, hogy a francia állampolgárságú Arnault nem kerülhet szabadlábra, mert fennáll a veszélye, hogy elhagyja az országot. A bíróság helyt is adott az ügyész indítványának, így a vádlottat őrizetbe vették. Az Arnault elleni korrupciós vádakat bizonyíték hiányában ejtették.

Az ügy tárgyalása zárt ajtók mögött folyik a Stockholmi Kerületi Bíróságon. Arnault tagadja, hogy nemi erőszakot követett volna el vagy szexuálisan zaklatott volna bárkit. Ítélet október 1-jére születhet.

Több állítólagos áldozata azzal vádolja a befolyásos Svéd Akadémiát, hogy tudott a férfi viselt dolgairól, de „a hallgatás kultúráját” kényszerítette a svéd főváros értelmiségi köreire.

Arnault saját, a stockholmi elit körében felkapott kulturális központja bőkezű támogatást kapott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testülettől.

Lehet, hogy jövőre sem osztanak irodalmi Nobel-díjat
Nem lesz könnyű rendezni a sorokat a botrányok után.
Kiemelt kép: MTI/EPA/Fredrik Sandberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik