Kultúra
775087383EG00093_The_Nobel_

Zaklatási botrány miatt lemondott a Nobel-akadémia vezetője

24.hu
24.hu

2018. 04. 13. 11:47

Sokan követelték Sara Danius kirúgását, miután a férjét közel két tucat nő vádolja molesztálással.
Korábban a témában:

Lemondott a Svéd Akadémia vezetője, Sara Danius, miután a testületen belüli feszültségek miatt éles bírálatok érték a Nobel-alapítvány bizottságának részéről, és XVI. Károly Gusztáv svéd király is aggodalmát fejezte ki a Nobel-díjat odaítélő testület munkájának hitelessége miatt – írja az MTI.

Danius csütörtökön jelentette be, hogy távozik az akadémia éléről, miután a tagok háromórás tanácskozást tartottak Stockholmban. Az 56 éves Danius azt mondta, elvesztette a 18 tagú testület bizalmát, de arra nem tért ki, hogy szavazással döntöttek-e a távozásáról.

A Svéd Akadémia körüli botrány a múlt héten robbant ki, miután három tagja, Peter Englund, Klas Ostergren és Kjell Espmark bejelentette, nem vesz részt többé a testület munkájában, tiltakozásul az akadémián belüli molesztálási botrány kezelése miatt.

Az akadémia egyik tagjának, Katarina Frostensonnak az egész testülettel közeli kapcsolatot ápoló férjét 18 nő vádolta meg tavaly szexuális zaklatással és visszaéléssel. A férfit ezen kívül azzal is vádolják, hogy kiszivárogtatta a Nobel-díj győzteseinek nevét.

A három író azért döntött a testület munkájának bojkottálása mellett, mert az egyik ülésen nem kapta meg a kétharmados támogatást az az indítvány, hogy zárják ki a zaklatással vádolt férfi feleségét, Frostensont. Svédországban elég nagy feltűnést keltett, hogy a kulturális szféra három férfi szereplője eltávolítaná a bizottság egyik női tagját a férje elleni vádak miatt.

A Stockholmi Egyetem irodalomtörténészeként dolgozó Danius szerint az akadémia körüli botrány

már most erősen negatív hatással van az irodalmi Nobel-díjra.

A Nobel-alapítvány bizottsága szerdán élesen bírálta az akadémiát, amely szerinte saját és az általa odaítélt irodalmi Nobel-díj hírnevét is csorbítja jelenlegi botrányával. Közleményében az alapítvány azt írta, hogy „a Svéd Akadémiába vetett bizalom súlyosan megrendült” és olyan lépések megtételére szólította fel a testületet, amellyel ez a bizalom visszaállítható.

XVI. Károly Gusztáv  szerdán kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a tagok távozása „súlyosan árt” az akadémiának, és minden érintettnek

fel kell ismernie, hogy felelősséggel tartozik az intézményért, és kötelessége közreműködni a konfliktusok megoldásában.

Az uralkodó az akadémia védnöke és engedélyét kell kérnie, mielőtt bármely titkos szavazás eredménye nyilvánosságra kerülne.

Mivel a Svéd Akadémia tagsága életre szóló, a testületből hivatalosan nem lehet kilépni. A svéd uralkodó azonban közleményében arra is kitért, hogy az események fényében fontolóra veszi, hogy a tagok számára lehetővé tegyék a hivatalos távozást a testületből.

A Svéd Akadémiát 1786-ban III. Gusztáv svéd király alapította, 1901 óta az akadémia ítéli oda a Nobel-díjakat.

Kiemelt kép: Getty Images/Pascal Le Segretain
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.