Kultúra

Még be sem mutatták, de elindult a világsiker felé a Ruben Brandt, a gyűjtő

A már régóta várt magyar animációs film, a Ruben Brandt, a gyűjtő jogait eladta a Filmalap külföldi forgalmazással foglalkozó részlege, a HNFF World Sales – írja az Index. Az a Sony Pictures Classics vette meg az animációt, akinél a Saul fia és Nemes Jeles László második filmje is, a Napszállta is landolt. De ők forgalmazták többek között a Szólíts a nevedent (Call Me by Your Name), a Blue Jasmine-t, a Whiplash-t vagy éppen a Foxcatchert (itt a lista a többi filmjükről).

A Ruben Brandt, a gyűjtő eddig nagyon jó kritikákat kapott, a magyar mozikba pedig november 15-én kerül.

Amiért a Ruben Brandt érkezése mégis nagy dolog, az a film különleges összművészeti jellege: ez egy animációs film, egész estés mégpedig, műfaját tekintve akció-krimi-thriller és film noir, miközben úgy történetében, mind alkotói gárdájában és megjelenésében a képzőművészet legmélyebb rétegeiben gyökeredzik.

– írtuk még májusban a filmről.

Több mint harminc év után itt az új magyar animációs remekmű
A Ruben Brandt, a gyűjtőt tényleg nem túlzás a Macskafogóval egy lapon emlegetni.

A film rendezője, írója és látványtervezője a szlovén születésű Milorad Krstić, a zenét pedig Cári Tibor szerezte. Az egész történetet egy különös visszatérő álom indítja el, mikor éjszakánként kedvenc festményei törnek a pszichológus-művészetterapeuta Ruben Brandt életére. De amint megkaparint egy alkotást, az átok megszűnik, és így indul el a rablássorozat. Makranczi Zalán kölcsönzi a detektív hangját, a főhős gyűjtőét Kamarás Iván, a női főhős, a mestertolvaj Mimi pedig Hámori Gabriella hangján szólal meg. A Ruben Brandt, a gyűjőt a Filmalap 1 milliárd 180 millió forinttal támogatta, és a büdzsé egy jó részét a képek utáni jogdíjak kifizetése vitte el.

Kiemelt kép: Ruben Brandt Produkció

Ajánlott videó

Olvasói sztorik