Kultúra

Mac Miller évek óta beszélt súlyos drogfüggőségéről

Mac Miller amerikai rappert pénteken, helyi idő szerint dél körül találták holtan a Los Angeles-i otthonában. A halál körülményeiről egyelőre nem adtak ki hivatalos közleményt, de minden külföldi lap – elsőként a TMZ – túladagolásról beszél. Ez valószínűnek is tűnik Mac Miller, eredeti nevén Malcolm McCormick korábbi nyilatkozatai alapján, közismerten drogproblémákkal küzdött.

Meghalt Mac Miller
26 éves volt.

A rapper szerdán még a barátaival focimeccset nézett, másnap pedig egy barátja hívta rá a mentőket. És bár beszélt korábban depresszióról, komoly tervei voltak, sőt, órákkal a halála előtt egy új számon dolgozott. Több Instagram-sztorit is feltöltött a házi stúdióból.

Éppen augusztus 3-án jött ki a legújabb lemeze, a Swimming, ami a Billboard listáján a harmadik helyen végzett. Az egyik legnyomasztóbb szám a lemezről a Self Care (öngyógyítás): a klipben egy koporsóból mászik ki, és bár happy end a videó vége, Miller végig arról beszél, mennyire lent van, és ki kell húznia magát a földből. A dalszövegben arról a balesetről is említést tesz, mikor az Ariana Grandéval való szakítása után ittasan, nagy sebeséggel karambolozott egy oszloppal. Október végén ment volna turnézni:

Csak turnézni akarok már. Minden nap különleges koncert lesz, Bárcsak holnap kezdődne.

Ariana Grande nem lehetett Mac Miller anyja

Legalábbis ezt írta a pop szupersztár nem sokkal a májusi szakításuk után. A rajongókat valóságos sokként érte, mikor két év után az énekesnő elhagyta Mac Millert, és szinte azonnal összejött a Saturday Night Live egyik fiatal humoristájával, Pete Davidsonnal. A pár már el is jegyezte egymást, a közösségi felületeiken pedig összenőttek. Grande azonban világosan elmondta az érdeklődőknek, hogy korántsem volt annyira felhőtlen a kapcsolatuk a rapperrel, mint amilyennek kívülről tűnt: „Elég abszurd, hogy a női önbecsülést és önértékelést mindössze annyira tartod, hogy szerinted egy nőnek benne kéne ragadnia egy mérgező párkapcsolatban, ha a másik írt róla egy albumot, ami egyébként nem is így van. Nem vagyok bébiszitter, sem pedig anya, és egy nőnek sem kéne annak éreznie magát egy párkapcsolatban. Törődtem vele és támogattam abban, hogy ne igyon, évekig imádkoztam azért, hogy tartsa magát. Egy nőt hibáztatni azért, mert a férfi képtelen összeszedni magát, az hatalmas nagy probléma” – mondta a Twitterén. Ariana Grandét persze egyből bűnbakká tették, úgyhogy kénytelen volt letiltani a kommenteket, hogy ne okolhassák az interneten a rajongók Mac Miller haláláért.

Ariana Grande törölte a kommenteket, amik őt hibáztatják Mac Miller haláláért
A drogfüggő rapperrel az énekesnő idén májusban szakított.

Ahogy Grande is utalt a rapper függőségeire és önőpusztító életére, úgy Miller is többször vallott a problémáiról, sok számában beszélt az érzéseiről, depressziójáról. 2014-ben a Faces című albumán éppen a szintén túladagolásban elhunyt Philip Seymour Hoffman színészről rappelt:

Ha úgy drogozok, mint Philip Hoffman, még a koporsóban végzem.

2015-ben egy intúrjúban emlékezett vissza a Faces-re, hogy pontosan tudja, mennyire depresszív az egész, de már nem ebben a stádiumban van, pozitívan látja a világot, ahogy azt a következő lemezén, a GO:OD AM-en is hallani. „Korábban nagyon elszigetelt életet éltem, csak ültem egyedül a szobámban. És ilyenkor olyan egyszerű egy rettentően sötét képet festeni az életről, meg se adod magadnak az esélyt, hogy élj. Túlságosan aggódtam, hogy milyen örökséget hagyok magam után, ha meghalok – mondta a Billboardnak.

Ugyanebben az interjúban Mac Miller úgy fogalmazott, hogy próbálja kontroll alatt tartani a drogfogyasztását, nem él maximálisan egészséges életet, de úgy van vele, hogy fiatal, gazdag, hadd éljen már egy kicsit. 2015-ben a következőképpen foglalta össze saját magát: „nem vagyok száz százalékig tiszta, de nem vagyok már egy darab szar. Ha belenézek a tükörbe, azt tudom mondani, hogy elfogadhatóan nézek ki.”

Három évvel ezelőtt a rapper sokszor nyílt meg, és belátta, hogy minden a hírnévvel kezdődött. „Vicces, hogy amikor az emberekkel beszélsz, egyre csak azt mondják, hogy »mit stresszelsz? Van pénzed.« Nagyon trükkös dolog ez a hírnév, mert amikor látod, hogy miket írnak rólad, te meg tudod, hogy milyen vagy igazából, valahogy elmosódnak a határok.”

A húszas évei elején keményen drogozott és bulizott, tudta, hogy baj lesz, ha nem fogja vissza magát. A 2015 szeptemberében megjelent számában csak azt kérte, hogy ne csatlakozzon a 27-esek hírhedt csoportjához, nem élt többet se Jimi Hendrix, se Kurt Cobain, se Amy Winehouse, se Brian Jones, se Jim Morrison. Egy 2016-os doksiban például elmondta, hogy utál józan lenni, de

nincs abban semmi király, ha túladagolod magad. Egyszerűen csak meghalsz. 

Kellett az a baleset

Legalábbis így érezte Mac Miller, miután elkapták ittas vezetéssel. A rapper tudta, hogy hülyeséget csinált, de a történtek rávilágítottak arra, hogy milyen úgy felnőni, hogy azt hiszed bármit megtehetsz, és nincs következménye. Egyszerűen szüksége volt egy kijózanító pillanatra. Auguszutus elején pedig a Rolling Stone-ban már azt hangoztatta, hogy a drogozás a múlt. Igen, beismerte, hogy a bemutatkozó Blue Slide Park című albuma után erősen kokainozott, kodeint szedett és angyalport használt, de vége.

Ha egy rakás ember azt hiszi, hogy drogos vagyok, nem gáz. Mit tudok tenni? Most menjek oda hozzájuk, és mondjam meg, hogy nem, haver, ez nem igaz? Használtam drogokat? Igen. De drogfüggő vagyok? Nem.

Az utolsó interjúja éppen szeptember 6-án jelent meg, amiben a depresszió végleteiről vallott, hogy nem akar úgy felkelni egyik nap, hogy nincs kedve semmihez, máskor meg a világ tetején érzi magát. Nem akar depressziós lenni.

(Eonline/TMZ/Variety)

Kiemelt kép: Scott Dudelson/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik