Kultúra

Így megy a kavarás a királyi udvarban

A The Favourite Nemes Jeles László Napszálltájával versenyez Velencében. Itt az előzetese.

A szürrealista stílusáról ismert Yorgos Lanthimos új filmjének világpremierjét épp a napokban tartották a Velencei filmfesztiválon, és az első kritikák eddig egyöntetűen pozitívak (olyannyira, hogy egyelőre 100 százalékos a film a Rotten Tomatoeson). A The Favourite az angol királyi udvarban játszódik a 18. század elején, ahol heves rivalizálás alakul ki a betegeskedő Anna királynő (Olivia Colman) bizalmasának számító Lady Marlborough (Rachel Weisz) és az újonnan érkező cseléd, Abigail (Emma Stone) között. Az már a friss előzetes alapján látszik, hogy mindhárom alakítás díjesélyes, ahogy az is, hogy Lanthimos annak ellenére is megtartotta abszurd humorát, hogy ezúttal nem saját, hanem Deborah David és Tommy McNamara forgatókönyvéből dolgozott. Úgy tűnik, a görög rendező a nemzetközi porond közepe felé lépdelve sem veszíti el egyéni stílusát, hiszen első angolul beszélő filmje, a 2015-ös A homár is teljességgel összetéveszthetetlen volt.

The Favourite Trailer

Who will be The Favourite? Olivia Colman, Emma Stone & Rachel Weisz star in a Yorgos Lanthimos Film. In Select Theaters November 23.

Közzétette: The Favourite – 2018. szeptember 4., kedd

Persze nem Lanthimosé az egyetlen fura kosztümösfilm Velencében, hisz ott versenyez Nemes Jeles László Napszálltája is, amely az első világháború előtti Budapestet bolyongja be az Oscar-díjas rendező sajátos stílusában. Bár az első kritikák vegyesek voltak, a hétfői díszbemutatón álló ováció fogadta a filmet, amelyet, a Saul fiához hasonlóan, a Sony Pictures Classics forgalmaz Amerikában. A rendezővel készült interjúnkat itt olvashatja.

Kiemelt kép: Fox Searchlight

Ajánlott videó

Olvasói sztorik