Kultúra

Parti Nagy Lajos: Esterházy nem szorul védelemre az ócska fikázás ellen

Intézményvezetőket le lehet váltani, írókat nem, mondta el a kultúrharcról Parti Nagy Lajos a Magyar Narancsnak. A költő szerint a magyar irodalom ismert képviselői békében elférnének egymás mellett, csak a poltikai érdek húz árkokat a szcénába, és ez 2010 óta különösen nagy probléma.

A kultúra mégsem valami vonat, amit a fővasutas egy mozdulattal átállít a másik irányba

– nyilatkozta Parti Nagy. Szerinte akármennyiszer is elmondhatják Esterházyról, hogy ő márpedig nem jó író, a jelenlegi közéleti perpatvarokat a legnagyobb magyarok egyikeként fogja túlélni. Éppen ezért amíg csak “ócska fikázásról” van szó, nem is érdemes felemelnie a hangját elhunyt írótársa védelmében, de nyilván más lenne a helyzet, ha kitiltanák a könyvtárakból, vagy a tantervből az írót. Azt azért elmondta, hogy Alexa Károly által jegyzett, nemrég a Magyar Időkben megjelent publicisztika azon felvetése, hogy “azok” nem hagyják meghalni Esterházyt, nehogy a végső megmérettetés elé állhasson,

az meg ritka szemét mondat.

Amiatt viszont nem aggódik, hogy a magyar irodalom támadás alatt álló képviselőit ténylegesen le lehetne győzni, ugyanis az irodalmi, művészeti nagyságot nem befolyásolja a politika.

Viszont aggasztja, jelenlegi közbeszéd egyes momentumai szinte szó szerint idézik meg a náci és a kommunista idők retorikáját, amit a közösségi hálózatok még inkább felerősítenek. Fél, hogy a nyelvi lökdösődés át fog csapni testibe, és hogy lesznek, akik erőszakhoz folyamodnak amiatt, amit a kétharmad utáni kultúrharc szereplői sulykolnak beléjük.

Mit üzen Esterházy Péter ezekben a kultúrharcos időkben?
Saját mondataiban kerestük a választ.

A Fideszes kultúrharcot az utóbbi időben a Magyar Idők tolja teljes mellszélességgel, de más NER-közeli platformokon is születtek színvonalas kommentárok az ügyben.

A teljes interjú a Magyar Narancs eheti számában olvasható.

Kép: Szigetváry Zsolt/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik