Kultúra
Budapest, 2014. október 3.
Parti Nagy Lajos író felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, amelyen a National Policy Institute elnevezésû, a fehér felsõbbrendûséget hirdetõ szervezet budapesti konferenciája ellen tiltakoztak 2014. október 3-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Parti Nagy Lajos: Esterházy nem szorul védelemre az ócska fikázás ellen

Mohos Máté
Mohos Máté

2018. 08. 23. 16:30

Korábban a témában:

Intézményvezetőket le lehet váltani, írókat nem, mondta el a kultúrharcról Parti Nagy Lajos a Magyar Narancsnak. A költő szerint a magyar irodalom ismert képviselői békében elférnének egymás mellett, csak a poltikai érdek húz árkokat a szcénába, és ez 2010 óta különösen nagy probléma.

A kultúra mégsem valami vonat, amit a fővasutas egy mozdulattal átállít a másik irányba

– nyilatkozta Parti Nagy. Szerinte akármennyiszer is elmondhatják Esterházyról, hogy ő márpedig nem jó író, a jelenlegi közéleti perpatvarokat a legnagyobb magyarok egyikeként fogja túlélni. Éppen ezért amíg csak “ócska fikázásról” van szó, nem is érdemes felemelnie a hangját elhunyt írótársa védelmében, de nyilván más lenne a helyzet, ha kitiltanák a könyvtárakból, vagy a tantervből az írót. Azt azért elmondta, hogy Alexa Károly által jegyzett, nemrég a Magyar Időkben megjelent publicisztika azon felvetése, hogy “azok” nem hagyják meghalni Esterházyt, nehogy a végső megmérettetés elé állhasson,

az meg ritka szemét mondat.

Amiatt viszont nem aggódik, hogy a magyar irodalom támadás alatt álló képviselőit ténylegesen le lehetne győzni, ugyanis az irodalmi, művészeti nagyságot nem befolyásolja a politika.

Viszont aggasztja, jelenlegi közbeszéd egyes momentumai szinte szó szerint idézik meg a náci és a kommunista idők retorikáját, amit a közösségi hálózatok még inkább felerősítenek. Fél, hogy a nyelvi lökdösődés át fog csapni testibe, és hogy lesznek, akik erőszakhoz folyamodnak amiatt, amit a kétharmad utáni kultúrharc szereplői sulykolnak beléjük.

Bremerhaven, 2013. május 5.
Eszterházy Péter magyar író, miután átvette a Jeanette Schocken-díjat Bremerhavenben 2013. május 5-én. Esterházy a Magyarországon 1979-ben, Németországban azonban csak nemrégiben megjelent, Termelési regény című kötetével érdemelte ki az elismerést. (MTI/EPA/Carmen Jaspersen)

A Fideszes kultúrharcot az utóbbi időben a Magyar Idők tolja teljes mellszélességgel, de más NER-közeli platformokon is születtek színvonalas kommentárok az ügyben.

A teljes interjú a Magyar Narancs eheti számában olvasható.

Kép: Szigetváry Zsolt/MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.