Beválogatta a kürtőskalácsot az egyik legnevesebb, legnépszerűbb útikönyvkiadó, a Lonely Planet a világ 500 legjobb helyi specialitása közé. A kiadó azonban nem Magyarországhoz kötötte a desszertet: a kürtőskalácsra a cseh főváros, Prága védjegyeként hivatkoznak, ahol hasonlóan népszerű az étel, mint nálunk, csak épp trdelník néven fut.
Hát ezt kapjuk hálába azért, hogy a 18. század végén Gvadányi József erdélyi szakács elvitte Csehországba az addigra már az egész magyar nyelvterületen népszerű édesség receptjét, amit azóta több prágai közterületen nagy sikerrel árul megannyi egymást érő bódé:
Ha ennek hallatára még lenne bárki, akiben nem forrt volna fel kibuggyanásig a 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet által védett, dióval megszórt ősszittya düh, azt is eláruljuk, hogy Prágában a kürtőskalács nem is hagyományos, emberi fogyasztásra ideális formájában a legnépszerűbb, hanem annak fagylalttal, és különböző édes töltelékekkel telenyomott verziói pörögnek jobban.
Így néz ki a csavarós fagyiból és a trdelníkből álló, Frankenstein szörnyetegére emlékeztető kulináris zsákutca, ami itt főként a turisták körében közkedvelt:
És aki tényleg szívrohamot szeretne kapni, annak azt is elmondjuk, hogy a város forgalmasabb sétálóutcáiban és terein
Ez felháborító!
Kép: Tamorlan/Wikimedia Commons