Kultúra

A csehek aratják le helyettünk a kürtőskalács babérjait

Skandallum! A kürtőskalács bekerült a világ 500 legjobb helyi specialitása közé. Csak az a baj, hogy Prágából.

Beválogatta a kürtőskalácsot az egyik legnevesebb, legnépszerűbb útikönyvkiadó, a Lonely Planet a világ 500 legjobb helyi specialitása közé. A kiadó azonban nem Magyarországhoz kötötte a desszertet: a kürtőskalácsra a cseh főváros, Prága védjegyeként hivatkoznak, ahol hasonlóan népszerű az étel, mint nálunk, csak épp trdelník néven fut.

Hát ezt kapjuk hálába azért, hogy a 18. század végén Gvadányi József erdélyi szakács elvitte Csehországba az addigra már az egész magyar nyelvterületen népszerű édesség receptjét, amit azóta több prágai közterületen nagy sikerrel árul megannyi egymást érő bódé: az Óváros téren nagyobb ünnepekkor lehetetlen úgy fordulni, hogy ne legyen legalább hat árus a látóterünkben, és a világ is jobban figyel az itteni kürtőskalács-őrületre, mint az édesség Hungarikum-voltára.

Karácsonyi vásár Prágában. Kép: Matej Divizna/Getty Images

Ha ennek hallatára még lenne bárki, akiben nem forrt volna fel kibuggyanásig a 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet által védett, dióval megszórt ősszittya düh, azt is eláruljuk, hogy Prágában a kürtőskalács nem is hagyományos, emberi fogyasztásra ideális formájában a legnépszerűbb, hanem annak fagylalttal, és különböző édes töltelékekkel telenyomott verziói pörögnek jobban.

Így néz ki a csavarós fagyiból és a trdelníkből álló, Frankenstein szörnyetegére emlékeztető kulináris zsákutca, ami itt főként a turisták körében közkedvelt:

Trdlo 🍦 #prague #trdlo #trednlik #traditionalfood #yummy #chocolate #icecream #travelling #traveller #best #dessert

Danai Karava (@danaikarava) által megosztott bejegyzés, Jan 17., 2018, időpont: 7:47 (PST időzóna szerint)

És aki tényleg szívrohamot szeretne kapni, annak azt is elmondjuk, hogy a város forgalmasabb sétálóutcáiban és tereinaz ilyen szörnyszülöttekért képesek elkérni akár 1500 magyar forintnak megfelelő koronát az árusok.

Ez felháborító!

Kép: Tamorlan/Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik