Kultúra

Fábián Juli javára léptek vissza a jelöltek a Petőfi-díjtól

A magyar jazz egyik legsikeresebb előadója posztumusz kapta meg az elismerést, miután a kategória összes jelöltje visszalépett a tavaly meghalt énekesnő javára.

Harmadszorra adták át a Petőfi Zenei Díjakat Zamárdiban, a Strand Fesztivál nyitónapján. A kilenc kategóriában kiosztott elismerés alapját a Petőfi Rádióban 2017. március 1. és 2018. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, ezeknek előadói közül választották ki a jelölteket.

A legjobb női előadónak járó elismerést posztumusz kapta meg Fábián Juli tavaly decemberben meghalt jazz- és popénekesnő, miután a kategória másik négy jelöltje, Rúzsa Magdolna, Sena, Lábas Viki és Schoblocher Barbara visszalépett az énekesnő javára. A díjat végül Fábián édesanyja vette át Vaszily Miklóstól, az MTVA vezérigazgatójától, írja az MTI. Az elismerés átadását követően a négy jelölt együtt énekelte el az énekesnő dalát, a Like a childot.

„Fábián Juli nélkül nem létezne a karrierem”
Zenésztársai búcsúznak az énekesnőtől, aki szombaton halt meg.

Az év zenekara díjat a Halott Pénz vehette át, Az év videoklipje díjat pedig Rúzsa Magdolna kapta a Mosd Fehérre című dal klipjéért. Az év koncertjének a Wellhello A hentesék című, a Budapest Parkban előadott műsorát választották, a legjobb férfi előadó pedig Lukács László lett a Tankcsapdából.

A többi díj nyertesei ők voltak:

Az év felfedezettje: Follow the Flow

Az év DJ-je: JumoDaddy

Az év dala: Pápai Joci – Origo

Marsalkó Dávid átveszi az év zenekarának járó díjat a Halott Pénz nevében. (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

Fábián Juli 2008-ban az egyik legismertebb jazzénekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. 2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében,  2011-ben pedig megjelent a Fábián Juli és Zoohacker formáció első lemeze, amely az Eurovízió hazai válogatásába is bekerült. Az énekesnőt tavaly diagnosztizálták daganatos betegséggel, és decemberben, mindössze 37 évesen vesztette életét.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik