Kultúra a világ egy fura hely

Ötszáz éve tojik már aranypénzeket egy német épületen kapaszkodó férfialak

Egy német kisváros piacterének sarkában megbújó épület egykori gazdái a lehető legfurább módját választották a véleménynyilvánításnak.

A középkor Európájának máig túlélt épületeken nem meglepők a fura homlokzati díszek, bár igaz, ezek jórészt az elmúlt ötven év felújításainak nyomaiként keletkeztek – így például a XII. századi salamancai katedrális űrhajósa, vagy az ötszáz éves Saint-Jean-de-Bouseau-i Betlehem-kápolna Alienje – , de szép számmal akadnak köztük olyanok is, melyek generációk egész sorának okoztak fejtörést és kellemes perceket.

Az európai templomok fura részleteit nézve képtelenek lennénk eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk
Űrhajós, Darth Vader, skótdudázva hányó disznó, vagy hasmenős férfi – ez csak néhány a legszokatlanabbak közül.

Tökéletes példa erre Európa egyik legjelentősebb érclelőhelye, a németországi Harz hegység északi részén megbújó Goslar piacterének oldalában megbújó ház is, ami első pillantásra egy átlagos, ablakai közt méteres szobrokkal díszített épületnek tűnik, de az 1484-ben kapuit céhközpontként megnyitó sarokház jóval több ennél.

Az árkádsor nyitányánál ugyanis fura, környezetétől teljesen elütő, apró alkotásra lehetnek figyelmesek az igazán szemfülesek:

a bal kezével saját fenekét fogó, oszlopba kapaszkodó meztelen férfialak jól láthatóan épp aranyérmékkel megtűzdelt székletétől szabadul meg.

A környező vidék leggazdagabb kereskedői által építtetett késő gótikus ház minden részletében tökéletesen árasztja gazdái és a város akkori gazdagságát, a Dukatenmännchenként (Dukátos emberke) emlegetett székelő férfire azonban első látásra nincs észszerű magyarázat. A kutatók ugyanakkor úgy gondolják, hogy

az az egykori tulajdonosok az uzsorások nyilvánvalóan törvénytelenül adott kölcsöneivel szembeni ellenérzéseiket fejezi ki.

A Kaiserworthként emlegetett ház ma természetesen már nem kereskedőknek ad otthont: 1831-ben fogadóvá alakították, és ma is így hasznosítják.

Fotók: Wikimedia Commons, az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik