Kultúra

Taroltak a magyarok a Szarajevói Filmfesztiválon

Hét magyar film is versenyzett a Szarajevói Filmfesztiválon, a legrangosabb balkáni filmes eseményen, ebből három alkotás zsebelt be díjat. Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért vehette át a Legjobb Színésznő díját, Kiss Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el a filmfesztiválon. Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét elismerő oklevéllel méltatta a nemzetközi zsűri, írja az MTI.

Szamosi Zsófiát legtöbben valószínűleg az Oscar-díjas Mindenki főszereplőjeként ismerik, de játszott az HBO Terápia című sorozatában, előtte pedig tíz évig Pintér Béla színházi társulatának tagja volt. Az Egy nap egy három gyerekes anya egy napját meséli el percről percre. A film rendezője, Szilágyi Zsófia részben feminista tanulmányaira alapozta az alkotást, a vetítés előtt pedig a magyar kormánynak is odaszólt az ELTE-s és a CEU-s genderszakok betiltása miatt.

A genderszak megszüntetése ellen szólalt fel a magyar rendező a Szarajevói Filmfesztiválon
Szilágyi Zsófia az Egy nap vetítése előtt emelte fel hangját a kutatás szabadsága mellett.

Kiss Hajni Last Call című vizsgafilmje a Filmalap támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült, és nemrég fődíjas lett a budapesti Friss Hús rövidfilmfesztiválon.

Csuja László Kilenc hónap háború című magyar-katari koprodukcióban készült filmje egy kárpátaljai fiú kilenc hónapját mutatja be, aki az orosz-ukrán konfliktusban harcol.

Kép: Vertigo Média

Ajánlott videó

Olvasói sztorik