Kultúra

Diák-Oscarért száll versenybe egy magyar film

Hat másik produkcióval fog versenyezni az Ostrom, Kovács István filmje a 45. Student Academy Awardson október 11-én. A Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán diplomázó rendező Filmalap által támogatott 23 perces alkotása a Legjobb Fikciós Rövidfilm díjáért kel versenybe.

A 23 perces Ostrom története 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse a magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A főbb szerepeket javarészt bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, míg magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. A diák-Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett, ezek közül összesen hét kategóriában 39 film versenyzik a végső győzelemért.

Az Ostrom nemzetközi premierjét a most zajló Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon tartják meg, míg idehaza az áprilisi Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon debütált a film, ahol különdíjat is kaptak érte az alkotók.

Kép: Inforg-M&M Film

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik