Kultúra

Vidnyánszky Attilának nem kell a színikritikusok díja

Ideológiai elfogultsággal vádolja a Színházi Kritikusok Céhét, és nem kér elismerésükből Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház igazgatójának Bánk bán című darabját jelölte a céh az év legjobb színházi előadásának díjára, azonban ő levélben közölte a szervezettel, hogy nem kell neki az elismerés.

Annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

– írta Vidnyánszky.

A Kritikusok Céhe azonban megtagadta, hogy teljesítse a rendező kérését, mivel a jelölés nemcsak neki szól, hanem a produkció összes többi alkotójának teljesítményét is dicséri. A Nemzetiben bemutatott Bánk bán egyébként Alföldi Róbert szombathelyi rendezésével, A salemi boszorkányokkal, illetve az Újvidék Színház által bemutatott, Alekszandar Popovszki által jegyzett Borisz Davidovics síremlékével versenyez a díjért.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik