Kultúra

Életműdíjat kap Lázár Kati

Szeptember 20-án veheti át életműdíját Lázár Kati színművész, amit a Színházi Kritikusok Céhe szavazott meg neki. A 70 éves művész ünnepélyes keretek között, a Budapest Bábszínházban, a Kritikusdíj-átadó gálaesten veheti át a díjat, írja a szinhaz.hu.

Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas, kiváló művész karrierje 45 évvel ezelőtt, a 25. Színháznál kezdődött. Dolgozott Miskolcon és Szolnokon is, majd a hetvenes évek végén a Nemzetihez került. 1980 és 1991 között a kaposvári Csiky Gergely Színház művésznője volt. Itt már rendezőként és színészpedagógusként is kipróbálta magát, majd ismét Pesten, a Merlin Színház igazgatójaként indította el Jordán Tamással közösen a Merlin Színészképző Műhelyt. Jelenleg a Katona József Színházban vengégszerepel rendszeresen.

A színésznő másfél-két évtizedig Jordán Tamás élettársa volt, lányuk, Jordán Adél szintén színész. Lázár 1986-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat, majd 2004-ben a Kossuth-díjat.

Minden szerepéért keményen megküzd, s amíg meg nem találja figurájához a kulcsot – ahogy maga is mondogatja –, nehéz ember, nehéz partner. De ha találkozik ő és a színpadi alak, nagyszerű játszótárs lesz

– méltatta a színésznőt Nánay István színházritikus az életműdíj kapcsán. A Színházi Kritikusok Céhe most ítéli oda nyolcadszor az elismerést, azt először 2011-ben Tőröcsik Mari kapta.

Kép: Zih Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik