Kultúra

Elhunyt Dózsa György

67 éves korában elhunyt Dózsa György nyírbátori kulturális szakember, művelődés- és fesztiválszervező. Az ő nevéhez kötődik a térség egyik legjelentősebb összművészeti eseménye, a Szárnyas Sárkány Fesztivál, ami az ottani utcaszínház-szcéna egyetlen jelentősebb rendezvénye, írja a szinhaz.hu.

Dózsa György 1951. szeptember 5-én született Derecskén. Huszonöt évesen már művelődési házat igazgatott, de közben táncosként, színészként és zenészként is tevékenykedett. 1987-től a nyírbátori városi művelődési központ igazgatója. 1996-ban brüsszeli ösztöndíjat szerzett a városnak, aminek során két éven keresztül negyven–negyven hazai szakember sajátíthatta el a településfejlesztés és ingatlangazdálkodás korszerű, európai szemléletét.

Helyi művelődésszervezői munkája mellett 2004 és 2009 között a Magyar Művelődési Intézet Észak-alföldi Regionális Irodájának volt a vezetője, 2013-ban pedig a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei irodájának szakmai irányítását végezte.

Dózsa a kulturális fősodortól távol, a közművelődési törvény módosítása után megmutatta, miként lehet a kultúrát vállalkozói formában eredményesen működtetni

– méltatta a szakembert Kémeri Attila.

Kép: Szárnyas Sárkány/YouTube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik