Kultúra

Elhunyt A hét szamuráj legendás írója

Meghalt Shinobu Hashimoto, japán forgatókönyvíró, akinek számos klasszikust köszönhetünk, többek között az Akira Kurosawa által rendezett A hét szamurájt és A vihar kapujábant. Hashimoto hosszú karrierje során több mint hetven filmen dolgozott. Tüdőgyulladásban halt meg tokiói otthonában, kereken száz évesen.

Shinobu Hashimoto 1918-ban született. Első filmjét Kurosawa A vihar kapujábanjához írta, ami rögtön meg is hozta számára a sikert. Az 1950-ben készült film díjat nyert többek között a Velencei Filmfesztiválon, és azóta is minden idők egyik legjobb japán filmjeként tartják számon. Kurosawával dolgozott együtt A rejtett erődön, ami a Star Warsban C3PO és R2D2 karaktereinek alapjául szolgált, illetve ő írta A hét szamurájt, aminek azóta számos feldolgozása született.

Hosszú karrierjének az vetett gátat, amikor már kilencvenes éveiben szívrohamot kapott, így az utóbbi években már csak néhány tévéfilmhez adta nevét. Hashimoto ötször nyerte meg a rangos Kék Szalag díjat, 1978-ban a Japán Filmakadémia is kitüntette.

Kép: The Criterion Collection / YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik