Kultúra

Történelmit zuhant az elpusztíthatatlan sláger – de két év múlva úgyis visszatér

A múlt héten befejeződött focivébén várakozáson felül szereplő angol válogatottnak köszönhetően újra listavezető lett a Lightning Seeds 22 éves futballslágere. Aztán ahogy az angolok kikaptak a horvátoktól, akkorát zuhant a listán, mint még korábban semmi.

Igen, ez az a dal, aminek azt a sorát szokás leginkább ismerni, hogy „It’s coming home, it’s coming home, football’s coming home”, azaz a futball hazatér, és ezen a világbajnokságon is elkerülhetetlen volt, ha az ember nemcsak a magyar tévéből követte az eseményeket. A számot eredetileg még az 1996-os angliai Európa-bajnokságra írta a Lightning Seeds mindenese, Ian Broudie, és két komikussal, David Baddiellel és Frank Skinnerrel együtt vitte sikerre abban az évben. A dalból felülmúlthatatlan futballsláger lett, olyannyira, hogy a két évvel későbbi focivébén is újra elővették (pedig akkor már nem is tért haza a foci, hiszen Franciaországban rendezték), majd azóta minden egyes nagy tornán, ahová kijut Anglia, feltámad.

Készültek ugyan focidalok azóta is Angliában, de úgy látszik, a Three Lions lett a nagybetűs angol focisláger, ami csak azért nem szólt még gyakrabban az elmúlt években, mert az angol válogatott rendszerint csalódást okozott. Nem úgy most, és ahogy vette az akadályt Gareth Southgate csapata, úgy mászott egyre feljebb a dal a listákon, majd az elődöntőbe jutás után meg sem állt az első helyig. Amint azonban az angolok kikaptak a horvátoktól, gyakorlatilag egyből hátat fordított a dalnak mindenki, és példátlan zuhanást produkálva az első helyről egy hét alatt a 97. helyig zuhant. Ilyet korábban egyetlen brit No. 1 sláger sem csinált, most pedig Drake vezeti már a brit listát. Egy dolog azonban biztos: ha a két évvel későbbi Eb-n Anglia megint elfogadhatóan szerepel, a Three Lions újra erőre kap majd. És ne feledjük, a 2020-as Eb-t már nem csak egy vagy két országban rendezik, így az elődöntőt például a Wembleyben játsszák – vagyis a futball újra hazatérhet. (BBC)

Borítófotó: Tim P. Whitby/Tim P. Whitby/Getty Images for Head & Shoulders)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik