Kultúra

Kakizacsi és pisipalack használatára kérik a fesztiválozókat, a természet védelmére

Az amerikai kormány nagyon szeretné, ha az idei Burning Man után már nem maradnának emberi ürülékek a nevadai sivatagban.

Nagyjából 80 ezer ember várnak az idei, augusztus 26-án kezdődő híres Burning Man fesztiválra a nevadai Black Rock sivatagba, ahol igazán felszabadultan bulizhatnak. Az amerikai kormány azonban szeretné, ha a felszabadultság életérzése nem terjedne ki a természet lágy ölén történő felszabadult kakilásokra, és pisilésekre.

A szövetségi tulajdonban lévő földek kezelésével foglalkozó kormányszerv, a Bureau of Land Management (BLM) a fesztivállal foglalkozó jelentésében aggodalmának adott hangot, hogy a fesztiválozók túl nagy számban használják vécének a sivatagot. Leginkább a fesztivál szélén lévő „deep playa” nevű részen, ahol a hajnalig tartó zenés partykat tartják.

Azokon a helyeken ugyanis sokkal kevesebb mobil vécét állítanak fel a szervezők, így sokan nem foglalkoznak azzal, hogy megkeressék azokat, és inkább a természetet választják. Bár önkéntesek szoktak körbejárni a területen, összeszedni, amit a fesztiválozók maguk után hagytak, szinte lehetetlen minden egyes elhullajtott kupacot megtalálni  és eltávolítani.

Vajna Timi kidobott cicikkel, fekete angyalként bulizott a sivatagban
Vajnáné már megint fesztiválozik. Most ráadásul nem is akármilyenen.

A BLM a mostani fesztiválon több módszerrel is igyekszik orvosolni a problémát. A tánctereket kissé közelebb építenék fel a mobilvécé standoktól, és több jelzéssel irányítanák oda a fesztiválozókat. Akik figyelmeztetnének is, hogy ugyan használják már a vécéket.

Emellett azt javasolták a fesztivál szervezőinek, hogy kezdjenek el „kakizacsikat” és „pisipalackokat (igen, a kormányzati szerv jelentésében ezek a szavak szerepelnek) osszanak szét a bulizók között, vagy kérjék meg őket, hogy vigyenek magukkal párat a fesztiválra.

Mi már csak azon aggódunk, hogy túlságosan is erősen bulizó emberek ne felejtsék el, hogy a palackokban pisi, és nem valami ital van, a zacsikban pedig kaki, és nem egy furcsán kinéző csokis sütemény.

A kiemelt képen egy látogató örül egy szivárványnak a Burning Man fesztiválon, a nevadai sivatagban, 2007 augusztus 29-én. Fotó: AFP / Carolin Reiter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik