Kultúra

Levizelt emlékmű, szex a nyilvános vécében és a szent kővel megvakart fenék

Will Smith a múlt héten óriási ingyenreklámot csinált Budapestnek, hiszen már több mint 6,4 millióan látták azt a Facebookra feltöltött videót, amelyen az amerikai színész felmászik a Lánchídra és táncolni kezd a tetején. Később kiderült, hogy a filmsztár illegálisan építette a magyar országimázst, akciójára ugyanis nem kapott engedélyt a Budapest Közúttól, eljárás azonban nem indult ellene. Bőven akadnak persze olyan történetek is, amikor egy-egy híresség ennél jóval hangosabban ütközött egy külföldi ország törvényivel, ezek közül szemezgetünk.

Ozzy Osbourne, 1982

1836 elején a texasi függetlenségi háborúban a mexikói hadsereg az Alamo-erődnél beszorította a texasi szabadságharcosokat, és többségüket lemészárolták. Az erőd romjai máig megtalálhatók San Antonióban, ahol a csatában elesettek tiszteletére egy síremlék is áll, a csata pedig élénk része a texasiak kollektív emlékezetének. Több verzió is létezik, hogy pontosan hova vizelt 1982 februárjában San Antonió-i tartózkodása során Ozzy Osbourne, a legvadabb változat szerint közvetlenül az erőd falánál végezte el dolgát a délután közepén már erősen részeg angol rockénekes. Tettéért letartóztatták, majd 40 dolláros óvadék ellenében elengedték, azonban a városi tanács eltiltotta a további San Antonió-i fellépéseitől. 10 évvel később megbocsátottak neki, miután 10 ezer dollárt adományozott az emlékhelyet fenntartó alapítványnak. Osbourne 2015-ben egy a szobor előtt felvett videóban nyilvánosan bocsánatot kért.

Ozzy Osbourne egy 1982-es koncertjén
Fotó: Larry Marano/Getty Images

Hugh Grant, 1995

Hugh Grant 1995-ben éppen az Áldatlan állapotban című filmjét promózta Los Angelesben, amikor egyik este egy prostituáltat vett fel kocsijával. A rendőrök követni kezdték, majd mind a nőt, mind a magát „rettentően kínosan érző, de rendkívül kooperatív” Grantet letartóztatták. A színészt óvadék ellenében kiengedték, majd 1000 dolláros pénzbüntetésre ítélték. Grant karrierjét nem törte derékba az incidens, talán azért sem, mert a közvélekedés szerint jól kezelte az esetet, őszinte volt és nem keresett kifogásokat.

Fotó: Los Angeles Police / AFP

George Michael, 1998

George Michaelt 1998-ban tartóztatták le szeméremsértésért egy Beverly Hills-i nyilvános vécében. A brit énekest 80 óra közmunkára és 500 dolláros bírságra ítélték. Az ügynek azért van nagyobb jelentősége, mert Michael meg tudta lovagolni a botrány utóhatásaként keletkező médiavisszhangot, ekkor beszélt először nyíltan szexualitásáról, s vált igazán nagy ikonná, illetve az AIDS elleni harc egyik legnagyobb alakjává. Egy interjúban azt mondta, hogy tudat alatt szándékosan hagyta magát nyilvánosan rajtakapni, mert úgy érezte, folyamatos hazugságban él szexualitása tagadása miatt.

Fotó: Dave Dyson / AFP

DMX, 1999

DMX-et Trinidadon, koncert közben tartóztatták le, mert a dalai közötti szünetben „obszcén szavakat” használt, amikor a közönségével kommunikált. Ez ugyanis a szigetországban illegális tevékenységnek számít, tilos nyilvánosan káromkodni. A rappert pár napig börtönben tartották, majd 150 dolláros pénzbüntetésre ítélték, még az országból is ki akarták tiltani, erről azonban letettek, miután DMX nyilvánosan bocsánatot kért.

Fotó: Mitchell Gerber/Corbis/VCG via Getty Images

A Hét év Tibetben stábja, 1997

Nem feltétlenül kell ahhoz a területén törvényt sérteni, hogy egy ország felháborodjon, és jogi lépéseket tegyen sztárok ellen. A kínai kormány 1997-ben a Hét év Tibetben című film rendezőjét, Jean Jacques-Annaud-ot, illetve a film két főszereplőjét Bradt Pittet és David Thlewist kitiltotta az országból, amiért a film bemutatja Tibet kínai annektálását és az ott élők brutális elnyomását. Nem ők az egyetlenek, akiket erre a sorsra jutottak Tibettel kapcsolatos nézeteik miatt. Így járt Harrison Ford, Martin Scorsese, illetve a Bon Jovi együttes és Björk is – előbbi a dalai láma képét használta háttérként tajvani koncertjén, az izlandi énekesnő pedig 2008-as pekingi koncertjén kezdett „Tibet! Tibet” skandálásba.

Jean-Jacques Annaud és Brad Pitt a Hét év Tibetben forgatásán
Fotó: Photo12/AFP

 Courtney Love, 2003

Courtney Love még le sem szállt az Egyesült Királyságban, amikor kezdeményezték a letartóztatását. 2003-ban ugyanis egy jótékonysági koncertre repült Londonba, és a repülő fedélzeten randalírozni kezdett. A botrányhős énekesnő a személyzetet inzultálta, zavarta az utasokat, valamint nem volt hajlandó leülni és becsatolni biztonsági övét leszálláskor. Love-ot a heathrow-i rendőrségen kihallgatták a fedélzeti nyugalom megzavarásáért és a repülőgép veszélybe sodrásáért, azonban még aznap este hivatalos figyelmeztetéssel elengedték.

Courtney Love és Elton John a londoni gálán
Fotó: Dave Benett/Getty Images

Alec Baldwin, 2009

A kínai esetekhez hasonlóan Alec Baldwinnak sem kellett a Fülöp-szigeteken lennie ahhoz, hogy megsértse a törvényeit: az Oscar-jelölt színészt egy David Letterman showműsorában mondott vicc miatt nem tehette be a lábát az országba. Mikor a műsorvezető a gyerekeiről kérdezte, Baldwin azt mondta, szeretne még többet, lehet, hogy rendel magának egy filippínó szeretőt. Erre az akkori Fülöp-szigeteki bevándorlásügyi biztos, Marcelino Libanan kitiltotta az országból, mondván: Baldwin a Fülöp-szigeteki nők prostitúcióját támogatja, ami az ottani törvények szerint tiltott és büntetendő cselekmény.

Fotó: Munawar Hosain/Fotos International/Getty Images

Akon, 2010

Akon Srí Lankában lett nemkívánatos személy, miután Sexy Chick című számának klipjében fürdőruhás nőkkel táncolt egy Buddha-szobor előtt.

Ez akkora felháborodást keltett a Srí Lanka-iakban, hogy amikor bejelentették az R&B-énekes koncertéjét, dühös tüntetők százai vonultak a helyi tévészékház elé, kövekkel dobálóztak, autókat rongáltak meg, többen megsérültek.

Az elszabadult indulatok hatására a Srí Lanka-i kormány megtagadta Akon vízumának kiállítását az énekes „megosztó videofelvételei, bántó szövegei, illetve a vallási csoportok tüntetéseire” hivatkozva.

Ryan Lochte, 2014

Az amerikai úszó a riói olimpia közben azt állította, hogy őt és társait kirabolták a brazil városban, később azonban kiderült, hogy ez hazugság volt. Valójában az történt, hogy az olimpikonok egy benzinkútnál megrongálták a vécét és az utcára vizeltek, majd miután a biztonsági őrök kérdőre vonták a randarílozókat, ők kifizették az okozott károkat. A botrány alaposan megtépázta a hatszoros olimpiai bajnok renoméját: éles kritikák érték, amiért megpróbálta kihasználni a riói közbiztonság rossz hírét, hogy mentse az irháját, Brazíliában eljárást indítottak ellene hamis tanúzás miatt (ezt később ejtették), a versenyzéstől tíz hónapra eltiltották, és több szponzora felmondta vele az együttműködést, ami a Forbes szerint 5-10 millió dolláros veszteséget jelentett neki.

Ryan Lochte
FotÓ: Ethan Miller/Getty Images for Cirque du Soleil/AFP

Jennifer Lawrence, 2016

A Budapesten kocsmai csetepatéba is keveredő filmsztár egy 2016-os interjúban mesélte el, hogyan rongálta meg Hawaii szent szikláit az Éhezők Viadala egyik részének forgatásakor.

Ezekre a sziklákra tilos ráülni kulturális és történelmi jelentőségük miatt, ám amikor a színésznőnek nagyon viszketett a hátsója az egész forgatás alatt rajta lévő búvárruha miatt, a közelben lévő sziklán vakarta azt meg, a szent kő pedig kimozdult a helyéről és legurult a domboldalról. Lawrence-t –  akinek megítélése egyébként is leszálló ágban volt – akciója és megbánást nem mutató viselkedése miatt rengeteg támadás érte a közösségi médiában, ezek hatására aztán bocsánatot kért, mondván, nem akarta megsérteni a hawaii emberek érzéseit.

Bede Ábel

Kiemelt kép: Jason Merritt/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik