Kultúra
- LUNA ·sv·nyvÌz sz·molÛcÈdula. ‹dÌt Ès gyÛgyÌt. Forr·stelep: Avasfelsőfalu, Szatm·r megye. Megrendelhető: Luna forr·s főrakt·ra Szatm·ron. Rekl·m. A kÈpen fÈrfi alak Ès egy női alak ˆlelkezik. ‹veg ·sv·nyvÌz l·thatÛ.

Száz éve még az ásványvízreklámok is jobbak voltak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 14. 17:00

Plakátok és grafikák a korból, melyben a magyar ásványvizek a világ minden pontján elérhetők voltak.
Korábban a témában:

Magyarország ásványvíz-nagyhatalom: geotermikus adottságainkkal Európában csak Izland, Franciaország és Olaszország versenghet. Hazánkban ma százhúsz kút és forrás ad elismert, természetes ásványvizet, ezek felét pedig palackozva is megtaláljuk a boltok polcain. Az egy főre jutó fogyasztásunk meredeken nő: az 1991-ben még csak négy liternyit vettünk, 2017-ben azonban már minden magyar torkán 125 liter csúszott le belőle.

A magyar ásványvizek és gyógyvizek közel másfél évszázaddal ezelőtt kezdték meg világhódításukat, a századfordulón pedig már egyedül a Saxlehner cég év tizemillió palackot szállított külföldre a Hunyadi János, a Ferencz József és az Apenta néven forgalmazott vizeikből.

De vajon milyen vizuális eszközökkel igyekezték vásárlásra csábítani a gyártók a magyarokat? A századforduló utáni időszak ásványvízreklámjai közül szemezgettünk.

Bártfafürdői égvényes sós-vasas savanyúvizek, 1900 körül

Főnézet - Bártfafürdői Égvényes, sós, vasas savanyúvizek reklámlapja. Színes metszet a fürdőről, kiállítási érmek, valamint Erzsébet királynőt ábrázoló szobor.

Újvidéki Orient, 1900

- Újvidéki Orient Ásványvíz

Csillaghegyi forrásviz – járványoknál nélkülözhetetlen, 1900

- Csillaghegyi Forrásvíz a legegészségesebb, tiszta baktériummentes szénsavval telített forrásvíz. Járványoknál nélkülözhetetlen.  számolócédula

Teplitzi Városforrás – kiválóan kellemes üdítő és egézséges asztali ital, 1910-es évek

- Teplitzi városforrás gyógyvíz számolócédula.

Szent Margitszigeti Üdítővíz, 1900

- Szent Margitszigeti Üdítővíz számolócédula

Mióta Paptamási vizet iszom, nincsen semmi bajom, 1910-es évek

Sárga háttér előtt, egy poharat a kezében tartó idős férfi áll, előtte piros terítős asztal, amin egy üveg ásványvíz van.
Fölötte felirat: Mióta Paptamási vizet iszom, nincsen semmi bajom.
Főraktár: Brázay Kálmán Czégénél, VIII.Ker. Baross u. 43.

Rohitsi Tempel-forrást isznak azok, kik ásványvizeket megitélni tudnak

Kristály ásványviz – baktériummentes, üditő, egészségünk érdekében óvakodjunk az utánzatoktól

Luna forrás, 1910-es évek

A címke felső részén feliratok találhatóak fehér alapon feketével, alatta pedig egy éjjeli tájkép a holddal. Felirat: Luna Forrás Forrástelep: Avasfelsőfalu, Szatmármegye. Megrendelhető: Luna forrás főraktára, Szatmáron

Muschong Buziási “Phönix” savanyúvize, 1910-es évek

- Muschong Buziási Phönix savanyúvize számolócédulája.
Buziásfürdő város Romániában, a Bánságban, Temes megyében.
1876-ban a vasúttal kapott új lendületet a fürdőélet. A telepet 1903-ban Muschong Jakab lugosi téglagyáros vásárolta meg, aki próbafúrásokat rendelt el. Még ugyanazon évben egy 103 méter mély furatból 35 méter magas vízoszlop lövellt föl. Ennek sós-szénsavas vize alkalmas volt a gyomorbaj és a köszvény gyógyítására, ezért hamar ellepték a betegek és Szent Antal csodakútjának (vagy Szent Antal-gejzírnek) nevezték el. Eköré Muschong csónakázótavat létesített. 1907-ig további tizenegy kutat fúratott. 1910 körül a fürdőtelep a tavon kívül egy százholdas díszparkból, szállodákból, ivócsarnokokból, gyógyfürdőkből, fedett sétányokból és teniszpályákból állt. A vasútállomásról kisvasút („Etelka”) vitt a park közepéig. 1909-ben Muschong Phönix víz néven palackozni kezdte az egyik kút vizét, amelyből exportált is.  1898 szeptemberében Ferenc József és Ferenc Ferdinánd parancsnoksága alatt itt tartották a Monarchia nagy nyári hadgyakorlatát. A fürdőtelep 1948-ig Muschong egyik lányának tulajdona volt, akkor államosították. 
A képen egy hölgy látható a palackozott vízzel. Kitüntetések és rendjelek.

Előbb Tömördi Pannonia keserűvíz, 1920-as évek

Főnézet - Tömördi Pannonia keserűvíz levonós villamosplakátja. A képen egy köpcös öregúr látható, amint egy palackból keserűvizet tölt.

Kékkuti viz, 1920-as évek

Főnézet - Kékkúti ásványvizet reklámozó villamosplakát. A képen egy kék szökőkút látható puttókkal.

Mégis csak a legjobb a petánczi savanyúvíz, 1920-as évek vége

Nat˙r h·ttÈr előtt egy idős mosolygÛs fÈrfi a kezÈben poh·rral, mˆgˆtte pedig egy ¸veg van. feliratok: MÈgis csak a legjobb a Pet·nczi Savany˙vÌz. Kitűnő borvÌz ¸dÌt, fiatalÌt. GyÛgyÌt: GyomorÈgÈst, szivet, vesÈt, golyv·t, hurutot.
Magyarorsz·gi főkÈpviselet: Budapest V. T¸kˆr utca 4. Telefon: 118-28, 146-74

LUNA ásványvíz – üdít és gyógyít, 1930-as évek

- LUNA ásványvíz számolócédula. Üdít és gyógyít. Forrástelep: Avasfelsőfalu, Szatmár megye. Megrendelhető: Luna forrás főraktára Szatmáron. Reklám. A képen férfi alak és egy női alak ölelkezik. Üveg ásványvíz látható.

Hunyadi János – a legjobb természetes keserűvíz, 1910-es, illetve 1930-as évek

Barna h·ttÈr előtt egy nagy ·sv·nyvizes ¸veg, mellette kÈt kisl·ny, az egyik lÈtr·n m·szik az ¸veg tetejÈre, a m·sik poharat tart a kezÈben.
A kÈsőbbi Hunyadi J·nos ·sv·nyvÌz forr·s·t 1862-ben tal·lta meg Bayer J·nos, aki eladta Saxlehner Andr·s posztÛkereskedőnek. Az ˙j tulajdonos korszerű palackozÛ ¸zemet ÈpÌttetett Ès 1877-ben vÈdjegyeztette a Hunyadi J·nos keserűvizet. Az a XX. sz·zad elejÈre vil·ghÌrűvÈ v·lt, k¸lfˆldre is sz·llÌtott·k Ès t˙lÈlte az ·llamosÌt·st Ès a privatiz·ciÛt is.

Nemzeti színű alapon feliratok és egy ásványvizes üveg a jobb oldalon ovális keretben.
A későbbi Hunyadi János ásványvíz forrását 1862-ben találta meg Bayer János, aki eladta Saxlehner András posztókereskedőnek. Az új tulajdonos korszerű palackozó üzemet építtetett és 1877-ben védjegyeztette a Hunyadi János keserűvizet. Az a XX. század elejére világhírűvé vált, külföldre is szállították és túlélte az államosítást és a privatizációt is.

Nem kerülgeti ásítás – ha megkeresi és többször is elolvassa az Igmándi keserűviz vállalat hirdetéseit

Kristály, rajta a Szent Lukács Gyógyfürdő képével, valamint névadójával és egy oroszlánnal, 1930-as évek

Fekete háttér előtt piros, sárga és fehér feliratok.Középen Szent Lukács ábrázolás, az oroszlánnal és a Szt. Lukács fürdővel.
A 19. század végén kezdték palackozni a Kristályvizet, ami a Lukács fürdőt tápláló Kristály-forrásból származik. A terméket 1905-ben védjegyeztette a Szt. Lukács-fürdő Vállalat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Kommentek

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.