Kultúra

Energiaszelet helyett pezsgőből és patkányméregből nyertek erőt a századforduló maratonfutói

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 07. 08. 16:00

És persze brandy is volt kéznél mindig!
Korábban a témában:

A XIX. és XX. század fordulóján finoman szólva is furcsán viszonyultak az emberek az alkoholhoz és a ma szigorúan tiltott szerekhez: a fogzás miatt nyűgös gyerekeknek morfint és ópiumot, felnőttek fogfájására kokaint, köhögésre pedig heroint adtak, a világ számos országában pedig a kokalevelekkel kevert bordói hódított, melynek címkéjén XIII. Leó pápa ajánlása, reklámjain pedig Emile Zola, Alexandre Dumas és Thomas Edison dícsérő sorai szerepeltek.

The Adverts For Quack Cures That Tricked Millions...***EXCLUSIVE***  UNSPECIFIED - UNDATED: An advert for cocaine toothache drops, which cost just 15 cents in 1885.  THESE adverts for exotic-sounding cures once duped millions into buying their bizarre medicines to cure cancer and liver disease containing COCAINE and ALCOHOL. The adverts - often depicting children - claimed to cure a long list of ailments including cancer, liver disease and coughs. But the miracle cures were loaded with substances such as cocaine, morphine and alcohol. The products were all readily available over the counter and millions rushed to snap them up around the world in the late 1800s. One advert for Ozone paper urged buyers to ignite its special paper and inhale the smoke to cure their asthma and bronchitis. While Dr Seth Arnold's Cough Killer's campaign showed a young girl clutching a puppy - but contained high levels of Morphine. Another ad dating back to 1885 advertised its "instantaneous cure" for toothache - using cocaine.  PHOTOGRAPH BY SPL / Barcroft Media  UK Office, London. T +44 845 370 2233 W www.barcroftmedia.com  USA Office, New York City. T +1 212 796 2458 W www.barcroftusa.com  Indian Office, Delhi. T +91 11 4053 2429 W www.barcroftindia.com
A kor, amelyben a gyógyszerek még tele voltak drogokkal
A 18. és 19. században felfedezett, vagy széles körben elterjedt pszichoaktív szerek, mint a kokain, a heroin, vagy épp a kannabisz évtizedeken át a gyógyszerészet csodaszereinek számított.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a furcsa esetek a sport terén is előfordultak: az első újkori olimpián, az 1896-os athéni játékokon a végül győztes Louis Spyridon a legenda szerint még egy kocsmában is megállt, hogy felhörpintsen egy pohár bort, lendületet nyerve a hátralévő kilométerekhez. A valóság ennél azonban még meglepőbb volt, hiszen az életét vízhordóként és földművesként töltő legenda unokája szerint valójában a barátnőjétől kapott fél narancsot és egy pohár konyakot döntötte le, alig tíz kilométerrel a cél előtt.

Louis Spyridon

 

Ez persze semmiség volt ahhoz képest, amit 1904-ben, a St. Louis-i olimpia maratonját figyelő nézők láthattak: a harmincöt fokos hőségben az élen haladó Thomas Hicks rendszeresen megpihent, hogy igyon egy brandy, sztrichnin és tojásfehérje keverékéből álló keveréket, az összdózis miatt azonban kis híján nem élte túl a kalandot.

A sztrichnin

Az elmúlt évszázadokban leginkább öngyilkosságok és gyilkosságok eszközeként használt erős méreg nagyobb mennyiségben görcsrohamokat okoz, ezt pedig a bordaközi izmokat összehúzódása után légszomj, majd fulladás követi. Az anyagot a XVI. századi Németországban kezdték egerek és patkányok kiiktatására, kis mennyiségben azonban képes a látás, a hallás és a szaglás időleges javítására, sőt, az altatószerek túladagolása, illetve a dél-amerikai nyílméreg hatásainak kioltására.

Négy évvel később, a chicagói maratonon győztes Albert Corey nem próbálta meg követni szintén amerikai elődje példáját, de a józanság elvét ő is messzire söpörte, győzelméért ugyanis egy mögötte vezető barátjának ajánlotta, aki rendszeresen ellátta egy pohár frissítő pezsgővel.

Az ugyanebben az évben rendezett első londoni olimpiára persze már visszatért a jó öreg sztrichnin is: a korabeli feljegyzések szerint a dobogón álló futók közül mindhárman, sőt, a negyedik helyen befutó férfi is élt a méreg adta előnyökkel. Nem mindenki járt persze jól az alkohollal: a versenyt féltávnál kettő, a vége előtt négy kilométerrel pedig négy perccel vezető dél-afrikai Charles Hefferon például egyetlen pohár pezsgőnek köszönhette a bukását. A 38. kilométer után elfogyasztott ital erős gyomorfájást okozott, a férfi lelassult, a célig pedig ketten is megelőzték. A végül elsőként célba érő olasz cukrásznak, Dorando Pietrinek sem volt igazán szerencséje, hiszen ő az utolsó pár száz méteren ötször is összeesett, rossz irányba kezdett futni, sőt, szívmasszázsra is szorult. Az események okát sokan a részegségben látják, de jó eséllyel inkább a gyenge sztrichninmérgezés jeleiről volt szó. A sors fintora, hogy minden igyekezete ellenére végül diszkvalifikálták, az aranyérmet pedig a mögötte érkező amerikai John Hayes nyakába akasztották.

Dorando Pietrit segítik át a célon / fotó: Wikimedia Commons

 

Az alkohol ma, egy évszázaddal ékésőbb sem tűnt el teljesen a futópályákról: a Marathon de Médoc negyvenkét kilométerén például huszonkét ponton is borokat, sajtokat és osztrigát kínáló állomások várják a futókat, akik természetesen egyetlen pillanatra sem hiszik, hogy ezek segítenék őket a futásban. A szórakozás lehetőségét azonban nem veszik el maguktól.

Az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.