Kultúra

XIII. Leó: a pápa, aki egy kokainos bor reklámarca lett

A ma jórészt teljesen tiltott, pszichoaktív szereket a XIX. században, valamint a XX. század első évtizedében a gyógyszerészet még csodaszerekként ünnepelte, majd megszülettek az első drogtörvények, amelyek szabályozni, illetve tiltani kezdték ezek fogyasztását. Korábbi körképünkben már bemutattunk egy egész sornyi, széles körben elterjedt szert, melyeket jórészt nyugtatóként, fájdalomcsillapítóként, köhögés elleni szerként, vagy épp minden betegség elűzésére használható gyógyszerként hirdettek – ezúttal viszont a modern értelemben vett kábítószerfogyasztás történetének újabb fejezetébe tekintünk be a Vin Mariani (=Mariani-bor) segítségével.

A francia kémikus, Angelo Mariani (1838-1901) alig huszonnégy éves volt, mikor eljutott hozzá az olasz antropológus és neurológus Paolo Mantegazza jegyzete a kokain hatásairól. A fiatal férfi agyában azonnal megszületett a gondolat, amelynek köszönhetően úgy gondolta, hamar óriási vagyonra tehet szert:

mi történne, ha kokaleveleket keverne bordeaux-i borral, és ezt forgalmazná?

Rövid idő alatt megtalálta a megfelelő arányt, 1863-ban pedig bemutatta a termékét Vin Tonique Mariani (á la Coca du Pérou) néven.

2060

A bor etanoltartalma a palackban reakcióba lépett a levelekkel, és oldószerként a folyadékba juttatta a kokaint – unciánként (29,5 ml) hat milligrammot, minden egyes deciliter borra tehát 20 mg jutott. Ilyen mennyiségnél akár már jelentkezhetnek is az első hatások.

Korántsem ő volt az egyetlen a piacon

A kokaintartalmú italoknak a XIX. század második felében reneszánsza volt. Több – főleg tengerentúli – cég a Marianiban található is nagyobb mennyiséget kevert a készítményeibe, így azt Amerikában hatvan százalékkal magasabb kokaintartalommal (32mg/dl) forgalmazták.

vnmriani14

Mariani szerint az ital helyreállítja az egészséget, erőt, energiát és életkedvet ad, mindemellett a puffadás, malária, tengeribetegség, impotencia, vérszegénység, influenza, idegrendszeri problémák, alváshiány, gyomorrontás, valamint torok- és tüdőproblémák esetén is hatásosan alkalmazható.

vnmriani15
8500 orvos ajánlásával (a reklámokban az adat az évek múlásával folyamatosan nőtt)

Erős marketingjének köszönhetően a Mariani világszerte ismertté vált, és olyan nagyságok fogyasztották előszeretettel, mint a több, mint hat évtizeden át uralkodó Viktória brit királynő, de ezzel maradt ébren a Menlo parki varázsló, Thomas Edison, ebből nyert erőt az emlékiratainak megírásához az amerikai függetlenségi háború legendás tábornoka, a későbbi amerikai elnök Ulysses S. Grant, A három testőrt is papírra vető Alexandre Dumas, az eredetileg muszlim nőalakként megálmodott Szabadság-szobrot létrehozó francia szobrász, Fréderic Auguste Bartholdi, a Sherlock Holmes-sorozat írója, Sir Arthur Conan DoyleJules VerneEdward wales-i herceg (a későbbi VII. Eduárd), de Alexandra Fjodorovna orosz cárnéXIII. Leó pápa, sőt, utódja, a később szentté avatott X. Piusz is.

vnmraini2
Edison levele és arcképe az albumból

XIII. Leó annyira szerette a keveréket, hogy elismerése jeléül 1898-ban egy aranyérmet küldött Marianinak, aki ezt természetesen reklámcélokra is felhasználta, így a következő években elárasztották a világot a pápa arcképével és az aranyéremmel még több vásárlót bevonzani akaró plakátok és újsághirdetések.

18p65ljhdgy69jpg

mariani5

Az üzletember a többi híres fogyasztó nevét is számon tartotta, jó részüktől pedig kért, illetve kapott a termékét méltató leveleket is. Ezeket egy albumba gyűjtötte, ami rengeteg példányban sokszorosítva, bőrkötésben terjesztve szintén nagy mértékben segítette a Vin Mariani elterjedését.

JulesVerneFrankLeslieAd

A századelő első, kokainfogyasztást korlátozó amerikai törvényeinek köszönhetően a cég 1914-ben kivonult a piacról, ugyanazon év áprilisában pedig Mariani is elhunyt.

lemaire-medaillon-cp-vin-mariani
Jött, látott, győzött

Ez az ital inspirálta a gyógyszerész John Stith Pembertont, aki 1885-ben készítette el Pemberton’s French Wine Cocát, mellyel a függetlenségi háború után morfinfüggővé vált férfi helyettesíteni próbálta a számára létszükségletet jelentő szert. Egy évvel később elkészítette ennek alkoholmentes, de kokaleveleket és kóladiót tartalmazó változatát, mely Coca-Cola néven vált ismertté. 1903 óta az ital nem tartalmaz kokaint.

Fotók: Wikimedia Commons és The Nonist

Ajánlott videó

Olvasói sztorik