Kultúra

Körülötte forog egész Hollywood, mégis mellékszerepeket osztanak rá

Mindegy, hogy tánc, akció, krimi, dráma, vagy gigantikus szuperhősfilm, bárhol felbukkanhat. Kevin Bacon annyiféle műfajban és annyiféle szerepet játszott már, hogy neve hálózatelméleti mértékegységgé vált. De vajon mennyi lehet Alföldi Róbert Bacon-száma? Szülinapi összeállításunkból ez is kiderül. Hat érdekesség a ma 60 éves Kevin Baconről.

Az univerzum középpontja

Ha egy hétköznap este bekapcsoljuk a tévét, és elkezdjük kitartóan végigzongorázni a csatornákat, egy ponton jó eséllyel belefutunk Kevin Bacon valamelyik filmjébe. Oké, valószínűleg nem ő lesz a főszereplő, inkább a főhős haverját, munkatársát, főnökét, beosztottját vagy elszánt ellenfelét alakítja majd, de szinte biztosan ott vár ránk valahol. Mert ugyan sosem lett akkora sztár, mint Tom Cruise vagy Brad Pitt, de gyakorlatilag mindenkivel játszott már együtt Hollywoodban. Ha pedig valakivel mégsem, akkor az egy másik filmben biztos szerepelt valaki olyannal, aki játszott valakivel, aki közös filmben szerepelt valaki mással, akinek egy volt kollégája játszott Kevin Baconnel. Mondom, ez tuti. Hiszen erre a szuperképességére önálló játék is épült, amely őt teszi meg az univerzum középpontjának, a tengelynek, ami körül forog egész Hollywood.

X-Men : Az elsők – Fotó: Europress

A Six Degrees of Kevin Bacon alaptézise, hogy a filmszakmában hat lépéssel bárkitől eljuthatunk Kevin Baconig, ha a közös munkák mentén haladunk. Ez persze a Hat lépés távolság-elmélet egyfajta továbbfejlesztése és paródiája volt, amely szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy maximum öt elemből álló ismertségi láncon keresztül. A játékot még a 90-es években találta ki pár unatkozó főiskolás diák, miután lenyomtak egy kiadós Kevin Bacon-maratont a koleszban. A Six Degrees of Kevin Bacon az egyetemi bulik bevett vetélkedőjévé vált, ahol a versenyzőknek két vodka között a bedobott neveket kellett a lehető legkevesebb lépésben összekötni Kevin Baconnel. Az internetes algoritmusok persze mára ebből is kiölték az izgalmat, hisz a direkt erre a célra kifejlesztett keresővel egy másodperc alatt bárkinek kideríthetjük a Bacon-számát. Nézzünk gyorsan pár példát:

  • Bemelegítésnek vegyük mondjuk Marlon Brandót, akinek egy laza 2-es a Bacon-száma, hiszen az Apokalipszis mostban szerepelt Laurence Fishburne-nel, aki a Titokzatos folyóban együtt játszott Kevin Baconnel. Semmiség.
  • De az Egyesült Államok jelenlegi elnöke is ugyanezen a szinten van: Trump például a Zoolanderben tűnt fel Cuba Gooding Jr.-al, aki az Egy becsületbeli ügyben játszott Baconnel.
  • Az már kissé meglepőbb, hogy Reviczky Gábor is 2-es Bacon-számú: ő a Laurában szerepelt Magyar Évával, aki az az X-Men – Az elsőkben együtt játszott Kevin Baconnel.
  • Alföldi Róbert viszont egy lépéssel kijjebb szorult, ő csak 3-as. Az egyik lehetséges lánc az 56 csepp véren, az Infernón és az Apollo 13-on keresztül vezet Baconig, aki utóbbiban Tom Hanksszel szerepelt közösen.

Mikor Bacon először hallott a játékról, eléggé kiborult, mert úgy érezte, hogy egy kárára szőtt vicc túlnő rajta és felzabálja egész pályafutását.  Mára viszont megbékélt vele, hogy mindenki ezzel nyaggatja, olyannyira, hogy a jótékonysági alapítványát is sixdegrees.orgnak nevezte el a játék nyomán, és rendszeresen ironizál is saját magán:

Mikor meghalok, az újságok azt írják majd: Elhunyt Kevin Bacon színész, Oscart nem kapott, de legalább egy játékot elneveztek róla.

Pár éve pedig még saját magát is kihívta egy kvízmeccsre az újságírók unszolására:

Kamaszként pattant meg otthonról

Bacon 1958. július 8-án született Philadelphiában, apja jómódú építész és ingatlanfejlesztő volt. Kevin számára azonban hamar egyértelművé vált, hogy ő inkább színész akar lenni, és az is, hogy ehhez le kell lépnie otthonról. 17 éves volt, amikor New Yorkba költözött, hogy karriert építsen magának. „Élni akartam, igazi élményeket szerezni. Mélyen hatott rám az üzenet, hogy mindezt csak a művészet tudja megadni. Az üzlet az ördög műve. A művészet és a kreatív önkifejezés visz legközelebb az isteni léthez. Kombináld mindezt egy határtalan egóval és egyből megkapsz egy  színészt” – idézte fel évtizedekkel később ezt az időszakot. Első filmszerepét húsz évesen kapta az egyetemi bulik állandó kulfilmjévé váló Party zónában, amiben Jon Belushi és Donald Sutherland is játszott. A film azonban nem hozta meg neki a várt áttörést, így Bacon évekre visszatért a pincérkedéshez és továbbra is kitartóan járt a meghallgatásokra.

Harminc év után is megy neki a tánc

Az 1984-es Gumiláb viszont betalált a tiniromantikára kiéhezett tömegeknek. Bacon megkapta első főszerepét, ő játszotta Rent, a gimi vagány, rebellis és táncos lábú rosszfiúját, aki Chicagóból a poros kisvárosba költözve nem hajlandó behódolni a helyi pap szigorú szabályainak. A zsarnokoskodó Moore tiszteletes betiltotta a táncot és a zenét a városban, mivel egy táncos mulatság után meghalt pár fiatal egy autóbalesetben. A Gumiláb olyan, mintha a Haragban a világgal és a Grease keveréke lenne, és a huszonéves Bacon energikusan hozza a John Travoltába oltott James Deant. De hát ki tudna ellenállni egy ilyen kúl belépőnek:

Filmtörténeti mérföldkőnek azért nem neveznénk, de szirupos 80-as évekbeli bájának és a nosztalgiának köszönhetően generációs kultfilm lett belőle, aminek jeleneteit és koreográfiáit a mai napig gyakran látni esküvők táncparkettjein – bár Bacon kifejezetten utálja, mikor az ünnepi vacsora végén meghallja a híres betétdalt, és minden tekintet rá szegeződik, hogy vágjon bele. A tánclépéseket azonban nem felejtette el, a film 30. évfordulóján Jimmy Kimmelnél bohóckodva bizonyította, hogy még mindig elő tudja hozni magából a tánccal lázadó tinédzsert.

Tudatosan húzódott háttérbe

A Gumiláb sztárrá tette, ám be is skatulyázta Bacont, aki persze nem akart egész életében vagány, lázadó gimiseket játszani. Márpedig a vérszemet kapott stúdiók épp ezt várták tőle, így pár évig küszködött az imidzse felülírásával. Jött pár siker (Tremors – ahová lépek, szörny terem), de a 90-es évek elején Bacon fontos karrierdöntést hozott: lemondott a főszerepek hajkurászásáról, és karakterszínészként kezdte újrapozícionálni magát.

Ez volt az egyetlen útja, hogy A-listás projekteken dolgozhassak, A-listás rendezőkkel. Ha egy 40 millió dolláros filmet forgatsz, nem engedheted meg magadnak, hogy ne legyen egy igazi filmsztárod

– magyarázta a döntést Bacon, aki ennek köszönhetően tényleg fajsúlyos filmek sorában kapott kisebb-nagyobb szerepeket, és a 90-es években mindenkivel együtt dolgozott Clint Eastwoodtól kezdve Oliver Stone-on és Sean Pennen át  Meryl Streepig. Hogy csak pár címet említsünk: JFK – Nyitott dosszié, Egy becsületbeli ügy, Titokzatos folyó, Apolló 13, Sleepers – Pokoli lecke, vagy épp a Veszélyes vizeken, amelyért megkapta pályafutása első Golden Globe-jelölését (a díjat végül csak 2009-ben kapta meg A lélek útjáért).

A zenében nem ismer kompromisszumot

Hiába döntötte el már kamaszként, hogy színész lesz, nem ez az egyetlen önkifejezési forma Bacon számára. Bátyjával, Michaellel, az Emmy-díjas zeneszerzővel kiskoruk óta zenélnek együtt, 1995 pedig meg is alapították folk-rock duójukat, a The Bacon Brotherst. Eddig nyolc lemezük jelent meg, az utolsó négy évvel ezelőtt. Bacon többször beszélt arról, hogy a zene nagyobb szabadságot biztosít a számára, mint a színészet. „A filmeknek, amikben szerepelek, nem én vagyok az alkotója. Ha viszont a zenélésről van szó, az tényleg az én ruhám, az én gitárom, az én hangom és az én dalom” – mondta egyszer a Billboardnak.

Ő is beköltözött a dobozba

Kevin Bacon sokáig megvetette a tévésorozatokat, aminek talán ahhoz is köze volt, hogy a 70-es évek végén rövid ideig játszott egy szappanoperában, ami nyilván nem sokban hasonlított a Drótra vagy Breaking Badre. Az ügynökei egy idő után nem is próbálkoztak nála tévés szerepekkel, mert tudták, mennyire ki tud akadni, egyből azt gyanítva, hogy a mozis karrierje halott, és el akarják földelni őt a kisképernyős temetőbe. Aztán egy ponton szembenézett azzal, hogy megváltoztak az erőviszonyok, mert ma már a legjobb forgatókönyvírók mind a tévében dolgoznak (Bacon szerint ők azok, akiket cserben hagytak a blockbusterekre ráálló mozifilmes stúdiók). Öt-hat évvel ezelőtt hozta meg a döntést, hogy ő is erre az útra lép.

Még így is nehéz pillanat volt, remegett a kezem. Aztán elküldtek három forgatókönyvet, és ez volt a legjobb három szkript, amit hosszú évek óta láttam. Én meg úgy voltam vele: basszus, már évek óta ezt kéne csinálnom!

mondta egy interjúban.

Az első főszerepe a Gyilkos hajsza FBI-nyomozója volt, aki egy szökött sorozatgyilkost üldöz elszántan. Ez három évig futott, aztán jött az I love Dick a kimeríthetetlen forrásokkal rendelkező Amazonnál. Bacon játssza a címszereplőt, Dicket, a cowboy-kinézetű texasi professzort, aki szupermacsó kisugárzásával kavarja fel a New Yorkból érkező pár házasságát és szexuális életét. Az ígéretesen abszurd drámát ugyan egy év után leállították, de Bacon nem marad munka nélkül: jövőre érkezik egy újabb bűnügyi sorozata, a Ben Affleck és Matt Damon által felügyelt City on a Hill, amely a 90-es évek forrongó bostoni alvilágát és bűnüldözését mutatja majd be.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik