Kultúra

Adjunk még egy esélyt Jar Jar Binksnek!

Kis híján az öngyilkossába hajszolták a feldühödött rajongók Ahmed Bestet, aki a Baljós árnyakban alkította először Jar Jar Binkset, a teszetosza, sok Star Wars-rajongó által szinte vallásos meggyőződéssel gyűlölt gungant. A színész nemrég egy tweetben nyílt meg arról, milyen óriási hatással volt rá a karakter iránt érzett közutálat: Best elmondása szerint a Star Wars miatt akadt meg színészi karrierje, máig tartó hatásai vannak a rajongók zaklatásainak, és egy ponton azon volt, hogy elveszi saját életét.

Jar Jar Binkset tényleg minden oldalról támadták, ahonnan lehetett: a rajongók egyöntetű véleménye szerint a szereplő felesleges és idegesítő volt, néhány kritikus rasszista sztereotípiák propagálásával is megvádolta George Lucast miatta. Már rögtön az első film után olyan hatalmas volt a felzúdulás, hogy az író jelentősen lecsökkentette a Jar Jarnak szánt szerepet a folytatásokban. A Klónok támadásában és a Sithek bosszújában már csak egy-két percre jelenik meg a gungan, és a második epizódban ironikus módon neki lesz köszönhető, hogy a főgonosz Palpatine korlátlan politikai hatalmat kap, így közvetve hozzájárul a birodalom felemelkedéséhez.

Az évek során viszont Jar Jart védő álláspontok is napvilágra kerültek. Ezek szerint a karakterrel szembeni kritikák túlzóak, és egy fiatal nézők szórakoztatására szánt szereplő nem érdemli meg őket. Ezenfelül Lucas sok energiát fektetett be a karakter megalkotásába, és különben is: az unalmas, sótlan szereplőkkel teli filmbe a gungan ripacskodása vitt némi életet. Ez az érvelés viszont a többséget nem hatotta meg: Best számtalan halálos fenyegetést kapott, és többen személyesen is közölték vele, hogy ő rontotta el gyerekkorukat.

Egyébként nem ő volt az egyetlen színész, akinek a karrierje bánta az előzményfilmeket. A fiatal Anakint alakító mindkét színész, Jake Lloyd és Hayden Christensen is eltűntek a süllyesztőben, ez előbbit 2015-ben skizofréniával diagnosztizálták. Best azonban most úgy tűnik, pozitívan tekint a jövőbe: jelenleg saját show-t tervez.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik